Abbasali Soleimani, în vârstă de 75 de ani, a murit la spital după ce a fost împușcat într-o bancă din orașul Babolsar. În trecut, acesta a fost reprezentant personal al ayatollahului Ali Khamenei în provincia predominant sunnită Sistan-Baluchistan.
Soleimani era, de asemenea, membru al Adunării Experților, un puternic organism clerical care supervizează, numește și, în teorie, îl poate înlătura din funcție pe liderul suprem al țării, ayatollahul.
Încă nu se cunosc foarte multe detalii despre acest asasinat
Provincia Sistan-Baluchistan, din sudul Iranului, se află la granița cu Pakistanul și Afganistanul și este una dintre cele mai sărace zone ale țării. Aici, au avut loc proteste timp de mai multe luni după moartea violentă a Mahsei Amini, fata ucisă în bătaie de către Poliția Moravurilor.
Încă nu este clar dacă asasinarea lui Abbasali Solimani a avut vreo legătură cu protestele.
Moartea clericului a fost confirmată de către fiul său. Acesta a spus însă că nu cunoaște deocamdată detalii ale atacului.
Un martor ocular a declarat pentru site-ul de știri Hozeh că acesta a fost împușcat în bancă după ce atacatorul i-a luat arma agentului de securitate care o păzea. Alte surse susțin însă că atacatorul a fost chiar paznicul băncii.
Potrivit Reuters, alte trei persoane au fost rănite în timpul atacului.
Clericul, suspectat că a participat la execuții în masă
Ca imam al orașului Babolsar, Abbasali Solimani este suspectat că a participat la execuțiile în masă ce au avut loc aici în anii ’80 în baza unei fatwa emise de liderul de atunci al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini.
Majoritatea victimelor făceau parte din Mojahedin-e-Khalq, o organizație de mujahedini care militează pentru răsturnarea Republicii Islamice și instaurarea unui guvern propriu.
Interpretarea revoluționară a islamului a adepților MEK o contrazice pe cea conservatoare a clerului iranian, precum și versiunea populistă dezvoltată de Khomeini în anii 1970.
MEK este, totodată, cel mai mare și activ politic grup de opoziție din Iran.
Iran furnizează arme Rusiei prin Marea Caspică
Tot legat de Iran, au apărut informații de ultimă potrivit cărora acesta ar furniza muniție Rusiei prin Marea Caspică, relatează The Wall Street Journal, citând oficiali din Orientul Mijlociu.
Navele ruse ar transporta cantităţi mari de obuze de artilerie iraniană şi alte muniţii prin Marea Caspică pentru a-şi aproviziona trupele care luptă în Ucraina.
Potrivit WSJ, aceasta este „o provocare în creştere pentru Statele Unite şi aliaţii săi, care caută o modalitate de a întrerupe această cooperare între Moscova şi Teheran”.
Documentele şi sursele consultate de ziar arată că în ultimele şase luni, navele de marfă au transportat peste 300.000 de obuze de artilerie şi un milion de cartuşe de muniţie din Iran în Rusia.
Pentru a trimite armele în Rusia, Iranul a folosit în principal avioane cargo, ceea ce face imposibilă intervenția, mai informează WSJ. De asemenea, pentru a acționa în Marea Caspică, este nevoie de ajutorul fostelor republici sovietice.