Willy Joseph Cancel, un tânăr în vârstă de 22 de ani lucra pentru o firmă militară privată când a fost ucis luni. Compania îl trimisese în Ucraina, iar el era plătit în timp ce se lupta acolo, a declarat mama lui, potrivit CNN.
Cancel, un fost soldat în Marina americană, potrivit mamei sale, s-a înscris să lucreze pentru o companie militară privată, pe lângă jobul său cu normă întreagă ca ofiţer de corecţie în Tennessee, cu puţin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a spus mama americanului.
„Credea în ceea ce luptă Ucraina”
Când a început războiul, compania, potrivit acesteia, căuta contractori care să lupte în Ucraina şi Cancel a fost de acord să plece.
„A vrut să meargă pentru că el credea în ceea ce luptă Ucraina, astfel încât soldaţii noştri americani să nu fie nevoiţi să se implice”, a spus mama sa.
Mama soldatului a spus că i s-a comunicat de către cei care au anunţat-o despre moartea fiului ei că trupul său nu a fost găsit.
„Nu i-au găsit cadavrul. Ei încearcă, bărbaţii care au fost cu el, dar ne-ar plăcea ca el să se întoarcă la noi”, a spus aceasta.
Un oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că „sunt la curent cu aceste rapoarte şi monitorizează îndeaproape situaţia”.
Rusia condamnă SUA pentru ajutorul dat Ucrainei
Rusia a condamnat, joi, decizia SUA de a preda Ucrainei mai multe elicoptere de fabricație rusească care aveau iniţial ca destinaţie Afganistanul, în conformitate cu un contract semnat cu Pentagonul în 2011, potrivit EFE.
„Decizia SUA de a livra Ucrainei respectivele elicoptere ‘afgane’ încalcă în mod grosolan dreptul internaţional şi contractele ruso-americane”, a acuzat într-un comunicat Serviciul Federal de Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei (FSVTS).
Instituţia rusă a protestat faţă de „orice fel de livrare ilegală către Ucraina sau către alte ţări a unor arme şi echipament militar de producţie rusă (sovietică), între care elicoptere furnizate de (agenţia pentru exporturi militare a Rusiei) Rosoboronexport în cadrul unui contract important semnat cu Pentagonul în 2011”.
Potrivit FSVTS, contractul şi certificatele utilizatorului final, din care instituţia a publicat unul drept dovadă, prevăd că scopul final este ca acest echipament să fie livrat Forţelor Armate ale Afganistanului şi acesta nu poate fi reexportat sau transferat altei ţări fără aprobarea Rusiei.
„Incapacitatea de a supraveghea modul în care sunt folosite în viitor armele furnizate de americani Ucrainei, (incapacitate) recunoscută de autorităţile de la Pentagon, nu face decât să agraveze ameninţarea teroristă, deja periculoasă, la nivel mondial”, a continuat FSVTS.
La jumătatea lunii aprilie, Rusia a trimis o notă de protest şi Republicii Cehe, în care a condamnat trimiterea de tancuri de fabricaţie sovietică unor ţări terţe fără permisiunea Moscovei, după ce autorităţile de la Praga au trimis în Ucraina zeci de tancuri T-72 şi blindate de luptă BPV.