Uciderea lui Harington Rigaud este doar cel mai recent dintr-o serie de atacuri împotriva forțelor de ordine, inclusiv uciderea unor ofițeri de poliție și atacuri asupra unor clădiri oficiale. De asemenea, aceasta survine în timp ce autoritățile haitiene și internaționale se luptă cu modul în care pot controla violența galopantă a bandelor criminale din această țară din Caraibe, relatează AP.

Un videoclip care a circulat vineri pe rețelele de socializare arată cadavrul însângerat al lui Rigaud întins pe jos. Mai târziu în cursul serii, purtătorul de cuvânt al poliției, Garry Desrosiers, a confirmat crima, scriind că Rigaud a fost împușcat în interiorul unui vehicul oficial al poliției în timp ce se pregătea să intre în academia de poliție. Desrosiers nu a putut confirma imediat cine l-a ucis, ceea ce nu este ieșit din comun în Port-au-Prince, unde se estimează că bandele controlează 60% din oraș.

Criză în Haiti

Criza țării s-a adâncit după asasinarea în 2021 a președintelui haitian Jovenel Moïse, care a aruncat țara în haos.

Acesta este doar cel mai recent exemplu al dificultății cu care autoritățile ar putea fi nevoite să domine violența, în ciuda ridicării recente a blocadei impuse de bande asupra aprovizionării cu combustibil, care a paralizat Haiti timp de săptămâni.

În același timp, națiunea s-a confruntat, de asemenea, cu o epidemie de holeră, cu malnutriția și cu exodul migratoriu care a rezultat.

Haiti, lovită de o epidemie de holeră

Această combinație mortală înseamnă că aproximativ 40% din cazurile de holeră din această țară săracă cu peste 11 milioane de locuitori implică în prezent copii, iar 9 din 10 cazuri sunt raportate în zone în care oamenii mor de foame, potrivit agenției ONU.

„Trebuie să ne planificăm pentru ce este mai rău”, a declarat marți Manuel Fontaine, directorul Biroului pentru programe de urgență al UNICEF, în timpul unei vizite în Haiti.

Holera a ucis cel puțin 216 persoane și a îmbolnăvit peste 12.000 de persoane de când au fost anunțate primele decese, la începutul lunii octombrie, potrivit Ministerului haitian al Sănătății și Organizației Panamericane a Sănătății. Acestea spun că aproximativ 9.300 de persoane sunt în prezent spitalizate cu această boală. Experții cred că numărul este mult mai mare din cauza subraportării.