Viața bate filmul! Cam așa ar putea fi caracterizate faptele de eroism ale unui locotenent ucrainean care a ținut piept de unul singur unei armate, cu prețul vieții. Pavel Kuzin a dat jertfa supremă pentru apărarea pământului ucrainean, la Bahmut, luptând până la ultima suflare cu mitraliera în mâini pentru a opri înaintarea trupelor ruse.
Cuvintele sunt prea mici pentru a ilustra curajul și devotamentul acestui adevărat „Rambo” ucrainean, demn de un scenariu de film. Suferind șocul obuzelor și cu un braț bandajat, bărbatul de 37 de ani a tras în valurile de soldați ruși care încercau să ia cu asalt poziția sa. Aceștia nici măcar nu au încercat să se adăpostească, ci pur și simplu s-au îndreptat spre el prin câmpul deschis.
Era clar că Pavel nu va putea să-și păstreze poziția mult timp, dar trebuia să câștige timp pentru ca o echipă de salvare să ajungă. Ultima lui acțiune în viață era să se asigure că tovarășii săi răniți vor ajunge în siguranță, scrie bbc.com.
Pavel a avut poziție avansată cu alți 5 militari
Armata ucraineană spune că Bahmut este acum scena multor bătălii „sângeroase fără precedent”, unde acum trebuie să respingă până la 50 de atacuri asupra pozițiilor lor în fiecare zi. Rusia a concentrat forțe masive în această zonă, iar strategia lor brutală de a lansa atacuri în valuri îi ajută să avanseze încet – dar cu un cost foarte ridicat.
Pavel a fost responsabil de un grup de observare avansată format din șase soldați ucraineni. La 17 februarie, la scurt timp după ce și-au început garda, au fost atacați cu focuri grele. Un tanc a început să le bombardeze poziția.
Spre deosebire de rafalele de mortier necruțătoare, ținta tancului era de o precizie înfiorătoare. Obuzele aterizau la câțiva metri de tranșeele lor. Doi soldați au fost răniți, iar Pavel le-a spus să se ducă într-o tranșee. Un medic de luptă a coborât să le îngrijească rănile și să-i pregătească pentru o evacuare. Câteva clipe mai târziu, adăpostul din lemn a fost lovit direct de un obuz. Relatarea unuia dintre soldați este cutremurătoare.
„A fost o străfulgerare puternică”, a declarat pentru BBC unul dintre soldații răniți cu indicativul Tsygan. „Am fost aruncat pe bușteni cu o asemenea forță încât aproape m-a strivit. Nu puteam să înțeleg dacă eram viu sau mort. Cineva striga, părea că sunetul venea de la 100 de metri distanță”.
A vrut să-și protejeze camarazii
Era vocea lui Pavel care îi verifica. Celălalt soldat era pe jumătate îngropat sub pământ și bușteni. Era mort.
Tsygan abia se putea mișca și Pavel a trebuit să-l tragă peste buștenii care îi blocau calea. A fost dureros de lent să-l mute pe Tsygan la doar câțiva metri distanță, într-un șanț din apropiere.
Când bombardamentul a făcut o scurtă pauză, Pavel s-a întors încercând să găsească alți răniți. Dar încă un obuz a lovit tranșeea, ucigându-l pe unul dintre oameni și rănindu-l pe celălalt. Tancul a continuat să tragă.
În acel moment, trupele rusești au început să ia cu asalt poziția lor. Pavel a chemat un grup de sprijin pentru a evacua răniții și s-a grăbit să se întoarcă la mitraliera sa Browning pentru a opri infanteria rusă.
Batalionul 206 în care a servit Pavel luptase în sudul regiunii Herson și în nord-estul regiunii Kharkiv. Dar bătăliile de peste Bahmut au fost foarte diferite de ceea ce văzuseră până atunci.
„Intensitatea luptelor pentru a străpunge pozițiile noastre a fost șocantă”, spune Mykola Hlabets, comandantul plutonului. „Uneori, soldații ruși se apropiau până la 20 de metri de noi, târându-se și mișcându-se pe sub o linie de copaci sau pe un câmp deschis. Aici am avut primele noastre schimburi de focuri la o asemenea proximitate”.
„Pur și simplu stăteau și se îndreptau spre pozițiile noastre fără nicio acoperire. Am anihilat un grup după altul, dar ei continuau să vină.” Hlabets i-a descris ca fiind o echipă sinucigașă. Alții îi numesc carne de tun.
Soldaţii ruşi nu mai vor să fie trimişi la măcel
Recent, pe canalele de Telegram au fost distribuite mai multe videoclipuri în care soldații ruși recent mobilizați fac apel la președintele Vladimir Putin și la autorități să oprească ceea ce ei numesc „ordine ilegale” de a-i trimite „la măcel”.
Luna trecută, soldații mobilizați din Belgorod au postat un videoclip în care spuneau că au fost trimiși pentru o misiune de asalt fără o pregătire adecvată. După ce au suferit pierderi grele, ei au spus că au refuzat să execute ordinele primite.
Adesea, acești soldați slab pregătiți ar fi fost forțați să continue să înainteze. Grupul de asalt Storm din Brigada a 5-a a armatei ruse a declarat într-un apel video că nu au putut părăsi poziția lor din cauza zagryad otryad, sau trupe de blocare – detașamente care deschid focul asupra propriilor oameni care încearcă să se retragă.