Am scris de mai multe ori în această rubrică despre restaurante “de familie”, un concept extrem de frecvent întâlnit în Europa, însă prea puțin cunoscut și înțeles la noi. Mă refer aici la localurile fără pretenții, cu o atmosferă cât se poate de familiară, unde patronul este mereu prezent, implicat activ și constant în mica sa afacere, cu un ochi la bucătărie și altul la clienții pe care îi tratează ca pe niște musafiri. Sunt câteva cârciumi în București unde poți să trăiești această experiență și unde poți să te simți ca acasă, dacă mâncarea și atmosfera îți sunt pe plac. Am prieteni sau cunoscuți care revin constant în astfel de locuri și eu, la rândul meu, am o lista scurtă de locuri pe care le revizitez din același motiv: acolo mă simt în largul meu și pot să mă bucur în tihnă de mâncărurile preferate. Însă mai mult decât orice, prezența constantă a gazdei îmi oferă oarecum certitudinea că pot să mă bucur de o masă în oraș fără minusuri sau surprize neplăcute.
Am vizitata recent L’crevisse bistrot, un loc despre care am auzit numai lucruri bune și care corespunde în mare măsură descrierii de mai sus. O afacere de familie pornită acum doi ani de un bucătar cu ștate vechi în gastronomia bucureșteană. Este vorba despre Ștefan K, de numele căruia se leagă povestea frumoasă a bistroului Café de la Joie de acum zece ani și mai bine și care apoi a lucrat și în alte restaurante franțuzești din București, remarcabile într-un moment sau altul, precum La Provence sau Escargot.
Restaurantul este situat într-o casă veche ascunsă pe o stradă din zona Foișorului de Foc. Decorul este mai degrabă modest, fără prea multe artificii de design și într-un spațiu destul de restrâns, cu aer boem de bistrou parizian. Este evident că patronul nu și-a bătut capul cu asta și când intri acolo poți foarte bine să crezi că ai intrat la el în casă. Bistroul nu ocupă decât curtea și parterul, iar la etaj sunt toaletele și camere de serviciu, unde eu am dat nas în nas și cu un câine, care părea să fie de-al casei. Oamenii de acolo nu au aerul unor angajați, par a fi mai degrabă prieteni cu patronul, lucru care contribuie la atmosfera aceea de bistrou de familie de care pomeneam mai sus.
În ton cu restul poveștii de la L’ecrevisse este meniul scurt, scris cu creta pe o tăbliță, cu feluri tipic franțuzești. Nu au amuse-bouche cum se mai intampla în astfel de locuri de obicei și aștepți după mâncare destul de mult. Serviciul este bun, însă lent și într-o seară nu prea aglomerată chelnerița care ne-a servit a reușit să încurce o comandă. Prețurile nu sunt mici, însă mâncare este foarte bună, pe alocuri excelentă.
Cât timp vremea este frumoasă și se poate sta pe terasă nu cred că trebuie să vă faceți griji că nu găsiți locuri. Însă iarna cu siguranță trebuie să faceți rezervare. Spațiul este, după cum spuneam, destul de mic. Iar dacă nu sunteți fumător mai bine îl evitați. Câțiva cunoscuți s-au plâns de fumul dens cu care s-au luptat iarna trecută acolo.
Ce-am încercat și ne-a plăcut
Am început masa cu caviar d’aubergine (19 lei), pe românește salată de vinete, servită cu pâine prăjită și într-o porție destul de mare. Apoi am mâncat o cremă de ciuperci absolut delicioasă (18 lei). La felul doi am încercat melcii (45 de lei), care deloc întâmplător ne-au adus aminte de cei de la Escargot și friptura de vițel cu legume trase la tigaie (65 de lei) a cărei dimensiuni au fost din nou peste așteptări. Pentru desert am ales o pară însiropată în ciocolată, foarte gustoasă, dacă îți place ciocolata amăruie, și foarte sățioasă. Lista de vinuri a fost o dezamăgire. Foarte scurtă și cu titluri cel puțin mediocre. Seara a fost salvată de o sticlă de Crème de Cassis cu care ne-am putut prepara Kir.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Legendă:
Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 2 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5
L’ecrevisse Bistrot
Str. Gheorghe Pop de Basesti nr. 48
Tel: 0734721990 ; 0737206532www.lecrevisse.ro