La 1 iunie, dolarul va depasi 29.000 lei

Miercuri, 7 martie, prin sistemul electronic de tranzactionare al bursei de la Sibiu au fost realizate 300 de contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta la sfirsitul lunii mai. Cumparatorii au acceptat sa plateasca un pret de 29.450 lei/dolar, ceea ce presupune o depreciere a leului i primele cinci luni ale acestui an de circa 13%. "A fost o operatiune tipica de hedging, ceea ce iseamna ca pretul va suferi mai multe modificari i perioada urmatoare. Cred ca s-a luat i calcul marirea pretului la

Miercuri, 7 martie, prin sistemul electronic de tranzactionare al bursei de la Sibiu au fost realizate 300 de contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta la sfirsitul lunii mai. Cumparatorii au acceptat sa plateasca un pret de 29.450 lei/dolar, ceea ce presupune o depreciere a leului i primele cinci luni ale acestui an de circa 13%. „A fost o operatiune tipica de hedging, ceea ce iseamna ca pretul va suferi mai multe modificari i perioada urmatoare. Cred ca s-a luat i calcul marirea pretului la energie electrica si termica, ce va avea loc probabil i aprilie”, a declarat un broker sibian.
Pentru sfirsitul acestei luni, brokerii de la Sibiu anticipeaza un curs de 27.515 lei, deprecierea leului urmind a fi de circa 1,7%. Evolutia pietei valutare spot, unde s-a evidentiat, i zilele de 5 – 7 martie, o icetinire a ritmului de crestere a dolarului, care a cistigat doar 31 de unitati, a impus operatorilor sibieni o reconsiderare a pozitiilor lor. Daca i data de 1 martie pretul de cotare al dolarului a fost de 27.775 lei, a urmat o evolutie descendenta a cotatiilor, ceea ce a facut ca, i 7 martie, cumparatorii sa ofere pentru un dolar 27.400 – 27.500 lei, i timp ce vinzatorii au solicitat 27.630 – 27.689 lei/dolar. in piata options leu/dolar s-au tranzactionat optiuni CALL la preturi de exercitare de 27.800 lei si 28.000 lei, cu prime de 70.000 lei, respectiv 270.000 lei.
in opinia lui Ovidiu Cristian, secretarul general al bursei sibiene, „i primul trimestru al anului 2001 devalorizarea estimata a leului i raport cu dolarul va fi de circa 6%. Cum i ianuarie indicele preturilor de consum a iregistrat un nivel de 3,7% se poate concluziona ca i februarie si martie acest indice va urma o tendinta descendenta. Aceasta directie este sustinuta si de opiniile managerilor din diferite ramuri economice, care prognozeaza ca i sectorul industrial se va iregistra o crestere a activitatii, i timp ce i sectorul vinzarilor cu amanuntul se estimeaza ca volumul afacerilor va ramine la nivelul celui iregistrat i trimestrul IV 2000. Singurul domeniu care va iregistra un regres va fi cel al constructiilor, isa aceasta scadere nu este cauzata de factori macroeconomici, ci mai curind de caracterul preponderent sezonier al acestei activitati”.
Contractele leu/dolar cu scadenta la sfirsitul lunii viitoare au avut o evolutie descendenta, de la un pret de cotare de 28.600 lei, iregistrat i prima zi a lunii martie, coborind la 28.230 lei, i data de 7 martie.
Raportul leu/euro a fost cotat, pentru sfirsitul lunii martie, la 25.550 lei, i timp ce pentru aprilie cotatia a fost de 27.001 lei. Pentru luna mai, pretul de cotare a fost stabilit, i data de 6 martie, la 28.099 lei, indicind sperantele operatorilor itr-o revitalizare a monedei unice.
Raportul euro/dolar a avut i primele doua sedinte ale lunii martie o evolutie ascendenta, moneda unica reusind sa creasca cu peste un cent, pretul de cotare stabilindu-se la 0,936 dolari. Au urmat doua zile i care euro a coborit la 0,9274 dolari, ceea ce a facilitat realizarea de speculatii, asa cum arata si numarul mare de tranzactii, peste 200, realizate i primele cinci sedinte de tranzactionare din aceasta luna. in data de 7 martie, pretul de cotare a urcat la 0,9305 dolari, i piata cotatia maxima fiind de 0,9343 dolari, iar cea minima de 0,9289 dolari. in piata options s-au realizat optiuni CALL la preturi de exercitare de 0,94 euro/dolar si 0,92 euro/dolar, primele fiind i ambele cazuri de 50.000 lei. Optiunile PUT
s-au tranzactionat la preturi de exercitare de 0,9250 euro/dolar cu prime cuprinse itre 50.000 si 75.000 lei si 0,9300 euro/dolar cu prima de 100.000 lei.
Euro se mentine peste pragul de 90 centi
Secretarul general al BMFMS explica evolutia „i dinti de ferastrau” a monedei unice prin faptul ca „euro si dolarul au ramas principalii actori ai pietelor financiare internationale, la aceasta contribuind erodarea continua a yenului japonez, fapt determinat de situatia incerta a marilor conglomerate industriale nipone, care au acumulat datorii. Acestea au fost lovite de majorarea de catre Banca Centrala a Japoniei (BCJ) a ratei dobinzii de referinta de la 0,15% la 0,25%, precum si de incapacitatea guvernului nipon de a asigura o relansare economica viabila. Aceasta a facut ca BCJ sa revina, i scurt timp, la un nivel al dobinzii de 0,15%”. Ovidiu Cristian a precizat ca „pe parcursul acestui an paritatea euro/dolar a fluctuat i ecartul 90 – 96 de centi, dolarul nereusind sa impinga moneda unica sub pragul suport de 90 de centi. Minimul istoric din acest an a fost iregistrat pe 22 februarie, cind euro a fost cotat la 0,9013 dolari. Incapacitatea monedei americane a fost alimentata si de indicatorii macroeconomici care au evidentiat probleme sistemice majore ale economiei americane, fapt ce a determinat Federal Reserve sa opereze doua reduceri ale ratei dobinzii de refinantare, care a scazut de la 6,50% la 5,50%. La sfirsitul lunii se asteapta o noua reducere a ratei dobinzii, dorindu-se astfel impulsionarea investitiilor si iesirea din faza de recesiune”.
O usoara revitalizare a cunoscut contractul DESIF 1 care are la baza valoarea actiunilor SIF 1 la Bursa de Valori Bucuresti. Pentru aceasta luna, pretul de cotare a fost, i data de 7 martie, de 500 lei/actiune, i crestere cu 10 lei fata de iceputul lui Martisor. Pentru aprilie, pretul de cotare a fost stabilit la 520 lei, valoare care s-a mentinut i primele sedinte ale lunii martie. Au aparut si primele cotatii de cumparare pentru scadenta 30 iunie, acestea fiind destul de ridicate: 510 lei/actiune. in cazul contractelor DESIF 3 (bazate pe cotatia bursiera a SIF 3), pretul de cotare pentru martie a fost de 650 lei/actiune, i timp ce pentru aprilie vinzatorii solicitau 750 lei/actiune.