La 22 de ani, poti fi un lider de succes

activitatea de conducere, fie in sectorul business, fie in administratia publica sau ONG. Tema concursului a fost de aceasta data "Responsabilitatea sociala" si de aceea proiectele castigatoare au fost cele care si-au demonstrat utilitatea si impactul pozitiv in cadrul comunitatii. Victor sraer, care a castigat premiul pentru antreprenoriat, are 25 de ani si a infiintat pana acum doua firme in domenii diferite: brokeraj de asigurari si relatii publice. Asa cum ne spune chiar el, nu a fost usor s

activitatea de conducere, fie in sectorul business, fie in administratia publica sau ONG. Tema concursului a fost de aceasta data „Responsabilitatea sociala” si de aceea proiectele castigatoare au fost cele care si-au demonstrat utilitatea si impactul pozitiv in cadrul comunitatii. Victor sraer, care a castigat premiul pentru antreprenoriat, are 25 de ani si a infiintat pana acum doua firme in domenii diferite: brokeraj de asigurari si relatii publice. Asa cum ne spune chiar el, nu a fost usor si i-a trebuit o rabdare de fier pentru a reusi. Proiectul prezentat in concurs se refera la realizarea unor activitati educative pentru copiii dintr-un sat din judetul Bacau. Aurelian Moraru, „cel mai bun functionar public”, este medic in cadrul Ministerului Apararii Nationale. El a initiat un proiect de consultatii medicale la distanta, prin intermediul televiziunii. Bogdan Boza, la numai 22 de ani este consilier juridic in cadrul Camerei Deputatilor. El a luat premiul pentru „cel mai bun voluntar” cu un proiect de recrutare si instruire pentru tinerii care doresc sa intre in politica. Cel de-al patrulea premiu a fost acordat suplimentar, in afara sectiunilor din concurs, si consta intr-un curs de trei luni oferit de ASEBUSS in valoare de 1.200 USD. Castigatorul este tot un tanar antreprenor, Dragos Antonache, iar proiectul sau se adreseaza imbunatatirii activitatii IMM din Romania. Organizatorii premiilor Leaders spun ca acest forum a lansat Reteaua Regionala a Tinerilor Lideri care isi propune sa dezvolte Premiile au fost oferite de HPDI si The Leadership Group USA, sunt i valoare totala de 1.500 USD si constau i pachete de cursuri de instruire i leadership. Forumul Regional de luna trecuta a fost organizat i parteneriat cu Administratia Prezidentiala prin Proiectul UNDP ROM/01/008. Informatii suplimentare: www.leaders.ro, www.presiden cy.ro si www.undp.ro, cooperarea intersectoriala (mediile de business, public si ONG) si internationala.

Cel mai bun antreprenor
Victor sraer a castigat sectiunea „Cel mai bun antreprenor” la premiile Leaders din aceasta luna. Victor a infiintat in anul 2001 o companie de brokeraj in domeniul asigurarilor. „Niciodata nu as fi crezut ca voi ajunge sa lucrez in acest domeniu, care nu ma atragea catusi de putin”, marturiseste Victor. Inceputul a fost extrem de dificil. „Este foarte greu sa incepi o afacere fara nici un fel de economii sau alte resurse. „Practic, am imprumutat bani de la rude si prieteni. Am estimat ca vom pierde aproximativ 7.000 de dolari in primul an, fiindca este normal sa se intample asa la inceput. In schimb, am pierdut 12.000! Noroc ca prietenii mei aveau incredere in mine si in afacerea mea”, spune Victor. Acum, firma Total Advisor are rezultate bune si gestioneaza riscuri pentru companii romanesti si din strainatate. „Am tinut foarte mult la calitatea serviciilor oferite, de aceea costurile au fost mai mari la inceput, dar succesul vine incet si sigur”, spune sraer. Pe langa firma de brokeraj, Victor sraer este fondator si se afla in echipa de conducere a unei alte companii, de consultanta in relatii publice. Proiectul pe care Victor sraer l-a prezentat in cadrul concursului pentru premiile Leaders se adreseaza comunitatii de copii cu situatie dificila din satul Harja, Bacau. Proiectul este realizat impreuna cu fundatia „Copii in sanul familiei”. Intrebat de ce a ales acest domeniu, al educatiei pentru copii, Victor raspunde ca el crede cu adevarat in rolul educatiei. „si am preferat un proiect realizabil, adresat unei comunitati mici care are intr-adevar nevoie de sprijin”, mai spune sraer.

Cel mai bun voluntar
La numai 22 de ani, Bogdan Alexandru Boza este consilier juridic in cadrul Camerei Deputatilor, consilier juridic la o firma de avocatura, absolvent al multor cursuri de scurta durata cu diverse specializari si a trecut printr-un stagiu de practica la Parlamentul European. „Consider ca realizarea mea cea mai importanta este obtinerea unei burse de 2.600 de euro la European College of Liberal Arts (ECLA), pentru Universitatea de Vara de la Berlin”, spune Bogdan Boza. „Am propus pentru premiile Leaders un proiect care vizeaza infiintarea unei societati de head-hunting si training al potentialilor lideri in sectorul guvernamental. Aceasta pentru ca liderii din politica trebuie sa se adapteze la noile cerinte, care necesita cunostinte solide in domeniul politic, dar si in cele social si cultural”, explica Bogdan. Premiul pe care l-a primit din partea celor care au jurizat concursul organizat de Leaders, pentru „Cel mai bun voluntar”, il motiveaza, spune el, sa-si puna ideea in practica. „Observ faptul ca nu exista inca o strategie coerenta cu privire la integrarea tinerilor cu potential. Am constatat eu insumi existenta unor bariere cvasi-insurmontabile in calea tinerilor absolventI, in vederea integrarii profesionale. si mai ales, in context socio-politic, lipsa acuta de lideri, in adevaratul sens al cuvantului”, mai spune Bogdan. Proiectul sau a fost considerat necesar si fezabil de catre juriu. „Niciodata nu am incetat sa ma identific cu acea minoritate pe cale de disparitie care incearca sa faca ceva pentru aceasta tara”, conchide Bogdan Boza.

Functionarul public model
In ceea ce priveste premiul pentru „Cel mai bun functionar public”, acesta a fost acordat lui Aurelian Corneliu Moraru. Decizia juriului demonstreaza ca o cariera de succes si proiecte interesante se pot realiza si intr-un domeniu mai putin vizibil, acela al medicinei militare. Aurelian este licentiat in medicina, dar in acelasi timp detine o diploma de master in stiinte politice. Ambele specializari l-au ajutat sa-si construiasca o cariera aparte, de „functionar public” in cadrul Ministerului Apararii Nationale: medic si, acum, coordonator al unui proiect amplu legat de telemedicina. „Ideea de baza a proiectului este eficienta consultatiilor la distanta, dat fiind ca personalul medical specializat nu poate fi, de multe ori, prezent unde este nevoie”, explica Aurelian. Proiectul se numeste „Deplasarea informatiei, nu a oamenilor” (Move information, not people) si a demarat deja, in etapele sale pregatitoare. „Proiectul va implica medici si pacienti din tarile Europei de Sud-Est. Este vorba despre folosirea consultatiilor prin mijloace de comunicare precum telefon, televiziune, Internet, ceea ce inseamna costuri foarte mari”, spune Aurelian Moraru. Fiind complicat din punct de vedere tehnic si al necesarului de resurse, proiectul ar avea nevoie de sustinerea unor parteneri precum Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Organizatia Mondiala a Sanatatii, institutii academice si companii private. Mai multe detalii: https://telemed.ro.pims.org, sectiunea „Telemedicina”.

Cel mai bun consultant
Dragos Antonache a obtinut premiul special acordat de ASEBUSS, constand intr-un curs de certificare in Project Management, in valoare de 1.200 USD. Dragos Antonache si-a infiintat propria companie de consultanta, Sogardi Consulting, avand clienti atat investitori straini, cat si firme romanesti. „Firmele care doresc sa-si deschida filiale in Romania au nevoie de informatii referitoare la mediul de afaceri, studii de piata, dar si de contacte cu potentialii parteneri de afaceri”, spune Dragos Antonache. Proiectul care i-a adus premiul special are in vedere construirea de parteneriate de afaceri intre intreprinderi mici si mijlocii din tarile spatiului est-european. „Anul trecut am lucrat cu o companie occidentala careia, practic, i-am creat o retea de parteneri in Romania. La final, mi-au spus ca ar fi dorit acelasi lucru si pentru Bulgaria si Serbia. Or, in acel moment, nu aveam resursele si nici relatiile necesare pentru a le oferi un asemenea serviciu. Am considerat ca ar fi o oportunitate deosebita pentru noi sa ne extindem astfel serviciile, integrand tarile din regiunea noastra in economia globala”, explica Dragos. Ideea lui s-a potrivit ca o manusa cu proiectul initiat chiar de catre organizatia Leaders, prin Forumul din aceasta luna: crearea unei retele de tineri antreprenori din tarile Europei de Est. „Al doilea mare castig din participarea la concursul Leaders: accentuarea responsabilitatii sociale a firmelor, indiferent de marimea lor. Au fost prezentate atat exemplele unor companii care s-au implicat deja in rezolvarea problemelor comunitatii, cat si proiecte care vor fi initiate, unele chiar de catre firme mici”, conchide Dragos.