Rata şomajului va creşte anul viitor la 9-10%, de la un nivel estimat de aproape 8% în 2009, şi va depinde semnificativ de măsurile pe care Guvernul le va lua în ceea ce priveşte ajustările din sectorul public, potrivit analiştilor economici.
„O contribuţie semnificativă la majorarea ratei şomajului pe parcursul lui 2010 ar trebui să vină din ajustările probabil a fi efectuate în sectorul public. Practic, majorarea ratei şomajului pe parcursul lui 2009 s-a făcut aproape integral prin concedierea angajaţilor din sectorul privat”, afirmă Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, care estimează un nivel al ratei de 10,2% anul viitor.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat recent că forma actuală a proiectului de buget prevede sub 100.000 de disponibilizări din sectorul bugetar anul viitor, o bună parte dintre acestea prin neangajarea pe posturile care se eliberează.
Avantajul nivelului redus de productivitate: şomajul creşte în ritm mai lent
„În ceea ce priveşte rata şomajului, ne aşteptăm la un nivel de 9-9,5% la sfârşitul anului 2010. Însă, modul în care se va reduce factura de salarii în sectorul bugetar probabil că va fi un element determinant pentru rata şomajului în 2010”, a arătat economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.
Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, crede că şomajul va creşte anul viitor cu un ritm mai puţin accelerat decât în 2009, unul din motive fiind acela că România se poziţionează la un nivel foarte redus de productivitate şi nivel salarial comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană.
„Avem un ecart de productivitate, cu un nivel reprezentând 40% din media Uniunii Europene şi suntem plătiţi la 10-15% faţă de UE. Din acest punct de vedere, şomajul va creşte, dar nu la fel de mult ca în 2009. E dependent de măsurile pe care le va lua Guvernul, respectiv reducere de poziţii, număr de angajaţi, salarii”, a explicat Anghel.
Sectorul bugetar, mai predispus creşterii somajului
Reprezentantul BCR anticipează pentru finele anului o rată a şomajului de 9,3% în 2010, faţă de un nivel estimat de 7,8% în acest an.
Economistul-şef al Unicredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, se aşteaptă la o creştere de cel puţin un punct procentual din zona sectorului public.
Rata şomajului la nivel naţional a crescut în noiembrie cu 0,4 puncte procentuale faţă de luna anterioară, la 7,5%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale petnru Ocuparea Forţei de Muncă.
Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, rata medie a şomajului se va reduce de la 7,8% în 2009 la 7,3% anul viitor, iar numărului de şomeri înregistraţi la finele anului va coborî cu 55.000 de persoane, la 645.000 în decembrie 2010.
„România va ieşi din criză atunci când sectorul privat va începe să producă noi locuri de muncă”, a concluzionat Anghel.
SURSA: Mediafax