Ajutoarele financiare, acordate persoanelor fizice care au investit in unitati de fond FNI, nu le-au rascumparat si au un venit net lunar de cel mult 1 milion de lei pe membru de familie, sunt pe cale de a fi epuizate. Comunicatele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare arata ca in primele trei transe de plata, din cele sase prevazute, si-au ridicat banii circa 90% din investitorii care indeplinesc conditiile prevazute de lege. AVAB a virat Bancii Comerciale Romane, prin ghiseele car
Ajutoarele financiare, acordate persoanelor fizice care au investit in unitati de fond FNI, nu le-au rascumparat si au un venit net lunar de cel mult 1 milion de lei pe membru de familie, sunt pe cale de a fi epuizate. Comunicatele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare arata ca in primele trei transe de plata, din cele sase prevazute, si-au ridicat banii circa 90% din investitorii care indeplinesc conditiile prevazute de lege. AVAB a virat Bancii Comerciale Romane, prin ghiseele careia se fac platile, 148,5 miliarde lei, din care banca a dat investitorilor 134,8 miliarde lei.
Sumele provin din Fondul pentru ajutor financiar al unor investitori la Fondul National de Investitii, infiintat prin Legea nr. 333/2001. Sursele de constituire sunt, pe hartie, contributia societatilor comerciale cu capital integral de stat (din fondul propriu de rezerva), dobanzile incasate pentru plasamentele financiare pe termen scurt din disponibilul fondului si varsamintele sau donatiile facute de persoane fizice ori juridice. In realitate, povara despagubirii FNI-stilor amarati a cazut, pana in acest moment, pe umerii societatilor comerciale cu capital de stat.
De la fiecare dupa bunul plac al statului
In afara de promisiunea absurda a Angelicai Vantu de a-si imparti FNI-stilor ipotetica parte ce i-ar reveni in urma divortului, la capitolul donatii este zero absolut. In ceea ce priveste dobanzile la plasamentele financiare pe termen scurt, banii colectati de la agentii economici cu capital de stat sunt plasati la BCR. Dobanda anuala la soldul contului este de 25%, suma astfel obtinuta nefiind nici pe departe o importanta sursa de finantare.
Cat despre agentii economici cu capital de stat, nici macar nu le-a revenit la gramada obligatia de a cotiza pentru fericirea a mai putin de 15.000 de FNI-sti si a datoriei publice (legea prevede ca suma ramasa dupa despagubire sa fie varsata la trezoreria statului si utilizata pentru rascumpararea titlurilor de stat, in vederea diminuarii datoriei publice). Selectarea lor se face de catre AVAB, pe criterii numai de el cunoscute, pazite bine atat de ochii si urechile publicului, cat si de cei obligati sa alimenteze fondul.
Contributia agentilor economici este de pana la 50% din fondul propriu de rezerva, existent la data de 31 decembrie 2000. Cine plateste si cat decide doar AVAB, iar informatia o pastreaza pentru sine. Cert este ca sunt chemati sa astupe gaurile tot intreprinderile care merg. Este absurd sa ceri marilor datornici ai economiei nationale o contributie de acest gen, devreme ce ei nu-si onoreaza obligatiile curente. Lista agentilor economici care alimenteaza fondul de despagubire nu le este cunoscuta nici macar lor insisi, cu atat mai putin cat plateste fiecare. Tot ce se stie este ca nu sunt egali in fata AVAB, in sensul ca de la fiecare se ia diferit, in functie de criterii cunoscute numai de functionarii institutiei condusa de Blanculescu.
De unde nu e, nici AVAB nu cere
O informatie certa ar putea fi insa cea referitoare la cine nu este pe lista AVAB: Compania Nationala a Lignitului Oltenia (numai la asigurarile de sanatate datoreaza 581 de miliarde de lei), Roman Brasov (datorii de peste 280 de miliarde lei), UCMR Resita (cu 74,5 de miliarde de lei) etc.
Mai departe, avand in vedere ca restul, ramas in urma despagubirilor acordate investitorilor, este folosit la acoperirea datoriei interne, devine din ce in ce mai clar ca cei ce-si platesc impozitele la timp sunt determinati, in acest fel, sa acopere gaurile date de acele intreprinderi de stat ce si-au facut un obicei in a ocoli fiscul, asigurarile de sanatate si fondul de somaj.
O portita de scapare exista totusi. Nicaieri in legislatie nu apar sanctiuni la adresa agentilor economici contribuabili la fondul pentru despagubirea FNI-stilor.