La Banca Agricola voteaza doar actionari importanti

Cotatiile titlurilor Banca Agricola s-au prabusit miercuri, 31 martie a.c., cu 21%, respectiv, joi, cu 9%, din cauza faptului ca cei ce au luat actiuni pana la 30 martie (data limita de cumparare a titlurilor pentru inscrierea in registrul actionarilor) au vandut.Micii actionari ai Bancii Agricole, respectiv cei ce detin sub 500 de actiuni, sunt dezavantajati, ei putand participa la luarea deciziilor in AGA doar prin desemnarea altui actionar, pe baza de procura, ce va reprezenta acest minimum n

Cotatiile titlurilor Banca Agricola s-au prabusit miercuri, 31 martie a.c., cu 21%, respectiv, joi, cu 9%, din cauza faptului ca cei ce au luat actiuni pana la 30 martie (data limita de cumparare a titlurilor pentru inscrierea in registrul actionarilor) au vandut.
Micii actionari ai Bancii Agricole, respectiv cei ce detin sub 500 de actiuni, sunt dezavantajati, ei putand participa la luarea deciziilor in AGA doar prin desemnarea altui actionar, pe baza de procura, ce va reprezenta acest minimum necesar, prevazut in statutul societatii. Aceasta AGA este foarte importanta, chiar si pentru cei ce detin un numar mic de titluri BA, deoarece pe ordinea de zi se afla, printre altele, splitarea valorii nominale a actiunilor, de la 16.000 lei/actiune la 1.000 lei/actiune, si modificarea integrala a obiectului de activitate. Traderii spun ca aceasta schimbare a obiectului de activitate reprezinta, de fapt, includerea tuturor activitatilor unei banci comerciale in statutul societatii. In ceea ce priveste splitarea actiunilor, analistii apreciaza ca acest lucru este necesar pentru ca valorile mobiliare respective sa fie accesibile micilor investitori. Totusi, acestor mici investitori, atat de doriti pentru redresarea financiara a bancii, li se mai pregateste inca o mare surpriza. Exista o propunere, ce va fi discutata in AGA, prin care micii investitori sa poata participa direct la adunarile generale doar daca detin cel putin 1% din numarul actiunilor.
O alta problema, ce este foarte probabil sa fie discutata in AGA, mentionata, de altfel, in raportul PSAL, este retragerea Bancii Agricole din Fondul de Restructurare Dunarea (la care participa cu peste 80%). Programul PSAL prevede transferarea creditelor BA „in curs de realizare”, catre AVAB, pentru recuperarea debitelor.
„La o capitalizare de 8,17 milioane dolari, banca a inregistrat pierderi, pe primele sase luni ale anului 1998, de 361 miliarde lei”, ne-a declarat directoarea Departamentului de cercetare si vanzari al Capital Securities, Emilia Bunea.
Combinatul Comtim este cel mai mare debitor al Bancii Agricole. O data cu decizia de lichidare a acestuia, procesul de vanzare a activelor si de recuperare a acestor sume de catre banca va fi de durata. Principalul beneficiar, in cazul in care banca se va redresa, nu va fi micul investitor, ci statul, care are de recuperat, prin Ministerul Finantelor, un credit de 3.374 miliarde lei.
„Nu cred ca Banca Agricola va putea fi privatizata in acest an. Recomandarea noastra pentru investitori este de a vinde aceste actiuni”, ne-a declarat dna Bunea. Pe de alta parte, brokerii cred ca aceste titluri vor fi cotate pe termen scurt la 25.000 lei/ actiune, de la aproximativ 28.000 lei/actiune.
Un alt titlu „traditional atractiv” pentru investitori este Alro Slatina, oprit de la tranzactionare cateva zile in scopul comunicarii deciziilor AGA. „Cotatiile titlurilor au coborat catre 57.000 lei/actiune, atat timp cat investitorul strain nu a mai dat ordine ferme de cumparare, dar este posibil ca pe termen scurt sa creasca spre 60.000 lei/actiune”, ne-a declarat un broker.
Vestea buna pentru investitori este ca, daca anul trecut au primit dividende de 2.768 lei/actiune, anul acesta vor primi 1.840,25 lei/actiune, in conditiile in care leul s-a depreciat in raport cu dolarul cu peste 40% de la inceputul anului.     

Bogdan Calina