Pentru economiile investitorilor se luptă băncile, fondurile mutuale şi bursa. După un 2008 favorabil sistemului bancar, balanţa randamentelor se înclină de partea pieţei de capital. Problemele de lichiditate din sistemul bancar, cauzate de criza financiară, au obligat băncile să facă eforturi masive pentru a atrage banii populaţiei. Ajutate de randamentele negative de pe piaţa de capital de anul trecut şi de dobânda de politică monetară ridicată a Băncii Naţional
Pentru economiile investitorilor se luptă băncile, fondurile mutuale şi bursa. După un 2008 favorabil sistemului bancar, balanţa randamentelor se înclină de partea pieţei de capital.
Problemele de lichiditate din sistemul bancar, cauzate de criza financiară, au obligat băncile să facă eforturi masive pentru a atrage banii populaţiei. Ajutate de randamentele negative de pe piaţa de capital de anul trecut şi de dobânda de politică monetară ridicată a Băncii Naţionale (BNR), băncile au reuşit să îşi crească de la o lună la alta depozitele. La jumătatea anului însă, datele s-au modificat. Dobânzile depozitelor au început să scadă, iar randamentele investiţiilor în acţiuni listate sau în unităţi ale fondurilor mutuale au devenit pozitive.
În primele luni ale anului, dobânzile depozitelor la termen se apropiau de 20%, fiind chiar mai ridicate în cazul unor sume mari de bani, pentru care clientul poate negocia randamentul. Atracţia exercitată asupra investitorilor poate fi observată şi în creşterea sumelor aflate la bănci la finele lunii ianuarie. Suma de 154,1 miliarde lei, reprezentând valoarea depozitelor şi conturilor curente, era cu 19,3% mai mare decât soldul din ianuarie 2008, cea mai mare creştere din acest an, conform BNR. În iunie, soldul a ajuns la 158 miliarde lei, în urcare cu 12,3%.
Fondurile monetare sunt pe val
Siguranţa oferită de sistemul bancar, în special prin garantarea depozitelor într-o anumită limită, este concurată în motivaţiile investitorilor de a alege un plasament sau altul de randamentele redevenite pozitive pe piaţa de capital. Tendinţa investitorilor de a căuta profituri mai mari a putut fi observată în acest an în valoarea subscrierilor în fondurile mutuale. Activele celor 53 de fonduri existente pe piaţă au ajuns la 1,67 miliarde lei, în creştere de la 940 milioane lei la sfârşitul anului trecut. Majorarea a fost susţinută în special de fondurile monetare, care investesc în instrumente mai puţin riscante decât cele de acţiuni sau diversificate, însă reuşesc obţinerea unor randamente mai bune decât cele bancare. Cu creşteri de până la 11% (Simfonia 1 BRD – GSG) în prima jumătate a anului, monetarele sunt mai profitabile decât depozitele la termen, având şi avantajul valorificării investiţiei în orice moment.
Atractivitatea crescută a fondurilor multuale este evidenţiată şi de prima ofertă publică iniţială de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de anul acesta, cea a fondului închis OTP WiseRO. Cu o zi înainte de încheierea perioadei de subscriere, oferta era cumpărată în proporţie de aproximativ 90%, rezultând o ofertă închisă cu succes. Valoarea subscrierilor depăşise astfel cinci milioane de lei, pentru peste 25.000 de unităţi de fond. Unul dintre punctele forte ale ofertei OTP este garantarea capitalului investit, ceea ce reduce considerabil riscurile asociate investiţiei. Totodată, fondul fiind listat la bursă, investiţia poate fi valorificată oricând.
Bursa recuperează teren
Emitenţi ale căror cotaţii nu s-au apreciat în perioada respectivă sunt foarte puţini. Majoritatea au creşteri mari, întâlnite rar pe piaţa de capital. Biofarm a urcat peste 200%, Oltchim, 166%, Amonil, 160%, Impact, mai mult de 200%. Acestea sunt doar câteva exemple, creşterile regăsindu-se şi la nivelul indicilor care grupează evoluţiile mai multor emitenţi. Dacă trendul bursier nu va reveni pe scădere, atunci băncile vor mai avea un concurent mult mai puternic în piaţa de capital.
11% este randamentul înregistrat în primul semestru de fondul monetar Simfonia 1 de la Banca Română pentru Dezvoltare, mai mare decât dobânzile depozitelor bancare
200% este creşterea Biofarm în perioada martie-iulie, ceea ce înseamnă o triplare a investiţiei pentru cei care au mizat pe această acţiune la momentul potrivit