La Barcelona, toată lumea s-a bătut cu toată lumea

WiMAX contra LTE în bătălia reţelelor, Vodafone versus Google pe internetul mobil, Microsoft împotriva tuturor sistemelor de operare mobile. Cine câştigă în arena de la MWC 2010? Mai toată lumea se aştepta, la Congresul Mondial al telefoniei mobile (Mobile World Congress - MWC), desfăşurat săptămâna trecută la Barcelona, la o confruntare „la sânge“ între cele două tehnologii ale generaţiei următoare de reţele de telefonie mobilă - 4G. Pe de o parte LTE (Long

WiMAX contra LTE în bătălia reţelelor, Vodafone versus Google pe internetul mobil, Microsoft împotriva tuturor sistemelor de operare mobile. Cine câştigă în arena de la MWC 2010?

Mai toată lumea se aştepta, la Congresul Mondial al telefoniei mobile (Mobile World Congress – MWC), desfăşurat săptămâna trecută la Barcelona, la o confruntare „la sânge“ între cele două tehnologii ale generaţiei următoare de reţele de telefonie mobilă – 4G. Pe de o parte LTE (Long Term Evolution), susţinută de mari producători de echipamente telecom precum Ericsson sau Nokia-Siemens, de cealaltă parte, tehnologia WiMAX, susţinută de Intel, Google, operatorul american Sprint-Nextel, Comcast şi Clearwire.

Până la congres, WiMAX părea uşor în avantaj, prima reţea 4G care a folosit această tehnologie fiind dată în exploatare în Las Vegas încă de la începutul anului. Desigur, există încă unele probleme cu producţia de echipamente compatibile, însă, de cealaltă parte, şi LTE avea probleme de standardizare până săptămâna trecută, când, în sfârşit, GSM Association, asociaţia profesională a producătorilor de echipamente şi a operatorilor de telefonie mobilă a decis ca tehnologia IMS (IP Multimedia Subsystem) peste o reţea LTE să fie standardul 4G acceptat la nivel de asociaţie. În schimb, Vittorio Colao, CEO Vodafone, s-a arătat îngrijorat de poziţia dominantă deţinută de Google pe piaţa publicităţii online, care ar putea afecta competiţia liberă pe piaţa internetului mobil, şeful Vodafone cerând intervenţia autorităţilor de reglementare. Într-adevăr, Google vine puternic din urmă şi pe piaţa telefoniei mobile, nu doar ca parte a consorţiului Clear, care promovează WiMAX, ci şi prin sistemul de operare Android „care este livrat în peste 60.000 de copii pe zi“, după cum anunţă Eric Schmidt, preşedinte şi CEO Google. Nu-i de mirare că, încă din prima zi a congresului, operatorii mobili au anunţat o platformă comună, globală, de livrat aplicaţii, care să concureze cu Android Market, iPhone App Store, Windows Mobile Marketplace, Ovi (Nokia) sau Intel AppUp.

La această platformă comună şi-au anunţat participarea 15 dintre cei mai importanţi operatori, dar şi câţiva producători precum Sony Ericsson, LG sau Samsung, care au pierdut trendul magazinelor proprii de aplicaţii.

Apariţie inedită, Facebook la MWC

S-a speculat îndelung despre lansările pe care Microsoft le pregăteşte pentru MWC 2010; până la urmă n-a fost Zune Phone (un mobil derivat din playerul Zune), ci Windows Phone 7, care este următoarea generaţie a sistemului de operare cunoscut până acum drept Windows Mobile. „Într-o piaţă aglomerată cu telefoane mobile care toate arată la fel şi fac aceleaşi lucruri, am provocat echipele de dezvoltatori să livreze o altfel de experienţă a mobilităţii“, a spus Steve Ballmer, CEO Microsoft, la lansare. Desigur, interesant de văzut cum va ţine Microsoft pasul, pentru că şi Samsung, de exemplu, a intrat în arenă cu Badu, propriul său sistem de operare, iar deja „clasicii“ Apple, Google sau BlackBerry au prezentat variante noi ale propriilor lor softuri. Primele telefoane cu noul sistem de operare Windows Phone 7 au şi fost deja anunţate de HTC. Un alt jucător tradiţional în industria online, site-ul de socializare Facebook, a anunţat că vrea o felie mai mare de utilizatori de internet mobil, prin dezvoltarea de aplicaţii în parteneriat cu producătorii de echipamente.

2010 va fi un an de cotitură. Felul în care oamenii con­sumă şi interacţionează cu internetul mobil, internetul mobil în sine, toate se modifică substanţial.
Chamath Palihapitiya, vicepreşedinte, Facebook

Câştigătorii

Premiile GSMA

La a 15 ediţie a premiilor Asociaţiei GSM s-au înscris în competiţie peste 500 de produse, servicii şi tehnologii. Carl-Henric Svanberg, fost CEO al Ericsson şi actual preşedinte al BP, a obţinut premiul preşedintelui GSMA

– Cel mai bun telefon mobil: HTC Hero
– Cel mai bun joc pentru mobil: Iricom – The Last City – Fight For Your Life!
– Cel mai bun serviciu de muzică pe mobil: Odyssey Music Group – Deezer
– Cel mai bun serviciu de Mobile TV: CBS Mobile – TV.COM
– Cel mai bun serviciu de internet mobil: adaffix Gmbh – YELLIX
– Premiul „Best Technology Breakthrough“: Orange – Mobile High Definition (HD) Voice
– Personalitatea telecom a anului în media: Steve Jobs, CEO Apple
– Marele Premiu pentru inovaţie în tehnologia mobilă: Ubidyne (US) pentru tehnologia Antenna Embedded Radio