“La Belle Epoque” este un bistro tipic, care dăinuie în zona cafenelelor din Dorobanți de ani de zile. Dacă ați trecut vreodată prin dreptul lui, pe Radu Beller, e imposibil să nu-l fi remarcat. Este desenat în cel mai pur stil art nouveau și te duce cu gândul imediat la localurile de același fel pe care le întâlnești frecvent în capitalele occidentale.
La ora prânzului este mereu plin de oameni care lucrează cel mai probabil prin apropiere, veniți să mănânce un prânz rapid și bun. Seara localul reprezintă o atracție pentru băutorii de bere, mulți dintre ei expați, care au de ales dintr-un meniu generos cu mărci belgiene foarte cunoscute, dar destul de puțin accesibile în alte localuri sau prin supermarketurile din capitală.
Înțeleg că bistroul a fost deschis de George Copos, primul său proprietar, pe vremea când strada aceasta, devenită între timp celebră mai ales datorită băiețașilor de bani gata și a faunei pe care au atras-o după ei acolo, nu avea atât de multe cafenele și restaurante ca acum. Mi se pare că în tot acest timp a fost ocolit de “fumurile” inerente din zonă, cel mai probabil datorită ambianței destul de clasice, fără prea mare legătură cu stilurile întâlnite prin alte localuri din zonă, preferate de “băiețașii” care-și fac veacul pe această stradă.
Este decorat ca un bistro tipic belgian, cu mult lemn, cu un mobilier masiv făcut să reziste decenii, accesorizat cu tot felul de trofee și tablouri care fac trimitere la cultura belgiană a berii.
Meniul este și el belgian, cu feluri de mâncare destul de “grele”, făcute cu sosuri din care berea lipsește mai rar. În timpul zilei am mâncat de multe ori din “meniul zilei” pe care îl găsești scris pe o tablă cu cretă și care e ideal pentru cei nehotărâți și mai puțin pretențioși, veniți acolo să mănânce o masă decentă la un preț acceptabil. Mai ales pentru că felurile pe care le găsești de obicei scrise acolo sunt autohtone, prin urmare știi cam ce-ai să primești în farfurie.
Serviciul este destul de eficient, dar am avut parte și de accidente, mai ales la ora prânzului când vă spuneam că localul devine foarte des arhiplin. De multe ori, ospătarii sunt depășiți de evenimente și uită să mai treacă pe la tine să te întrebe de sănătate.
Atmosfera este plăcută la “Belle Epoque”, mai ales către orele serii când lumea este evident bine dispusă datorită berilor din ofertă. Am încercat câteva dintre mărcile trecute în meniu și nu pot să mă plâng de nici una. Merită să gustați cât mai multe când mergeți acolo, pentru că diferențele de aromă și gust sunt ușor detectabile chiar și de către cei mai puțin “instruiți”.
“La Belle Epoque” este un restaurant bun, care nu întâmplător a rezistat atâția ani într-o piață destul de agitată. Dacă aveți drum prin zonă nu-l ocoliți, iar dacă vă place berea bună vi-l recomand cu căldură.
Ce-am încercat și ne-a plăcut
La aperitiv puteți încerca inelele de ceapă cu sos Remoulade sau pateul de casă (11.5 lei). La felul doi ar merita gustați cârnații belgieni cu piure de cartofi (17.5 lei), carnea de vită flamandă cu sos de castraveciori și piure cu praz sau tocănița belgiană (23.5 lei). Cum spuneam, meniul de băuturi este dominat de bere, iar mărcile belgiene pe care le găsiți negreșit la “Belle Epoque” sunt Stella Artois, Leffe, Hoegaarden, Duvel sau Chimay.
Legendă
Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5
La Belle Epoque
Radu Beller nr. 6
021.230.07.07
www.labelleepoque.ro