tranzactionare pentru desfasurarea sedintei AGA sau pentru convocarea acesteia. Dupa halucinanta sedinta de tranzactionare de miercuri, titlurile Rompetrol Rafinare au ramas foarte cautate in piata, timp de doua zile existand ordine de cumparare la pretul maxim, pentru mai mult de 150 de milioane de actiuni, in timp ce la vanzare greu se puteau gasi actiuni. Se pare ca strategia sefului Rompetrol, Dinu Patriciu, de a mari free-float-ul actiunilor Rompetrol Rafinare, prin vanzarea pachetelor rezi
tranzactionare pentru desfasurarea sedintei AGA sau pentru convocarea acesteia. Dupa halucinanta sedinta de tranzactionare de miercuri, titlurile Rompetrol Rafinare au ramas foarte cautate in piata, timp de doua zile existand ordine de cumparare la pretul maxim, pentru mai mult de 150 de milioane de actiuni, in timp ce la vanzare greu se puteau gasi actiuni. Se pare ca strategia sefului Rompetrol, Dinu Patriciu, de a mari free-float-ul actiunilor Rompetrol Rafinare, prin vanzarea pachetelor reziduale de actiuni detinute de unele societati din Grupul Rompetrol la Rafinare, a dat roade.Ordinea de zi pentru Adunarea generala convocata de conducerea Bancii Romane pentru Dezvoltare a dezamagit investitorii, ceea ce a facut ca pretul in piata sa scada pana la 23.100 lei/actiune. Administratia BRD a propus un dividend brut de 693 lei/actiune, valoare ce reprezinta aproximativ 3% din pretul din piata. Acelasi efect l-a avut si convocarea AGA la SNP Petrom pentru aprobarea situatiilor financiare si repartizarea profitului. Adunarea Generala a fost convocata pentru data de 28 aprilie, la adunare avand drept de participare toti actionarii societatii inregistrati la sfarsitul zilei de 20 aprilie 2004. Pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, care este convocata pentru aceeasi zi, conducerea societatii SNP Petrom propune actionarilor aprobarea majorarii capitalului social al societatii cu 42 miliarde de lei, reprezentand valoarea unor terenuri pentru care s-au obtinut titlurile de proprietate. De asemenea, actionarii vor discuta si vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de SNP Petrom la MBH Carpatina SA.Tot pe 28 aprilie au fost convocati si actionarii societatii Antibiotice Iasi. Pe langa discutarea situatiilor financiare pentru anul 2003 si repartizarea profitului, actionarii vor supune la vot si majorarea capitalului social cu valoarea dividendelor aferente anului 2002. Conducerea societatii a propus 11 mai ca data de inregistrare pentru majorarea capitalului social. Astfel, actionarii prezenti la aceasta data in registrul actionarilor vor primi cate o actiune gratis la 13 actiuni detinute.O data cu publicarea rezultatelor pentru anul 2003, conducerea Bancii Transilvania a facut publice si rezultatele financiare pentru primul trimestru al acestui an, raportand o crestere de 60% a profitului brut fata de perioada similara a anului trecut. Profitul brut al bancii dupa primele trei luni de activitate este de 180,9 miliarde de lei. Bugetul de venituri si cheltuieli al bancii pentru acest an prevede obtinerea unui profit brut de 730 de miliarde de lei in conditiile realizarii unor venituri nete totale de 2.256 de miliarde de lei.Actionarii combinatului Oltchim vor discuta, in adunarea generala convocata pentru 28 aprilie, divizarea societatii in trei unitati distincte: Oltchim SA, Conservil Raureni si Prodavicola Babeni.
Rompetrol, steluta de Bursa
5 aprilie 2004. Piata este relativ linistita; singura companie care iese din tipar este SNP care creste pe o lichiditate buna. Evolutia procesului de privatizare are o mare influenta asupra pretului.
6 aprilie. Urmaresc SIF Oltenia (SIF5) si Impact (IMP). Pe finalul sedintei, SIF-urile au urcat pe volume in crestere. Maine va intra la tranzactionare la Categoria a doua Rompetrol Rafinare (RRC), dupa o splitare a actiunilor la valoarea nominala de 1.000 lei. Evenimentul e asteptat cu mare interes, facandu-se calcule si prognoze asupra pretului. Vor avea o volatilitate ridicata cel putin in prima parte a sedintei, oferind astfel oportunitatea unor speculatii in cursul zilei. Voi incerca si eu. Ma gandesc ca evolutia acestora, cel putin in primele zile de tranzactionare pe BVB, va semana oarecum cu debutul SNP la Bursa. O prognoza: tranzactii pana spre un minim de 350 lei, cu o stabilizare in jurul nivelului de 700 lei in sedintele ce vor urma, traseu urmat de SNP de altfel, insa diferenta pe care o vad e ca, o data urcate, nu vor mai reveni spre minimumul atins, cum s-a intamplat la SNP.
7 aprilie. Agitatia mare din jurul RRC a cauzat probleme tehnice la BVB. In deschiderea sedintei au fost „aruncate” 350 milioane de actiuni la 116 lei. Pretul a urcat pana la 450 lei dupa care a revenit la 400 lei. La 11:40 sedinta a fost suspendata: 32 de biti s-au dovedit a fi prea putini pentru volumul tranzactionat la RRC, conducand la afisarea unor volume negative – scapare intuita de cei prezenti pe forumul Vanguard (Iancu).
8 aprilie. RRC s-a inscris pe un trend ascendent, urcand la plafonul maxim admis, oferta ajungand nula. Un volum impresionant – 152.116.500 actiuni – in cerere anunta cresteri si pentru maine. IMP a scazut cu un pas pe un volum destul de mare, iar SIF-urile s-au inscris pe un trend usor ascendent.
9 aprilie. Agitatia continua. Se simte o corectie cauzata in parte de intrarea RRC. BRD scade cu 7,5% pe un volum ridicat, IMP scade la 4.600 lei in trend cu piata (dar si din cauza vanzarilor pentru obtinerea banilor necesari subscrierii). RRC creste, iarasi, cu maximumul admis; raportul cerere-oferta anunta cresteri si in sedintele urmatoare.