Investitorii autohtoni au început să joace pe bursă cu banii împrumutaţi de la broker. Volumul acestor operaţiuni depăşeşte deja zece milioane de euro, deşi doar două firme oferă aceste servicii, deocamdată.

Mai multe companii, dintre cele mai mari case de brokeraj, promit că până la sfârşitul anului vor fi gata servicii noi de tranzacţii în marjă. Nu toţi brokerii sunt însă atraşi de această afacere. Unii preferă să investească pe bursă, în nume propriu, tocmai banii care le-ar putea aduce un venit sigur, din dobânda percepută de la clienţi, pentru speculaţiile bursiere pe credit. Până acum, doar Broker Cluj şi BT Securities s-au încumetat să ofere astfel de finanţări, înregistrând un succes peste aşteptări. În numai şapte luni, Broker a acordat împrumuturi pentru achiziţia de acţiuni în valoare de peste 18 milioane de euro. BT Securities a reuşit să strângă 20 de clienţi, cu tranzacţii în marjă de peste trei milioane de euro, într-o singură lună. Alte companii, precum Intercapital sau KD, se gândesc serios la implementarea acestor servicii în următoarele luni.

Tranzacţiile cu finanţare sunt mai riscante decât cele obişnuite, multiplicând atât posibilităţile de câştig, cât şi pe cele de pierdere. Riscul creşte odată cu scăderea marjei procentuale necesare. „La o marjă de 1/10, de exemplu, o scădere de 10% a activului duce la pierderea întregii sume de bani. Poziţia este închisă şi clientul nu poate beneficia de o creştere ulterioară a cotaţiei“, spune Radu Popescu-Buzeu, şef departament Analiză KD Capital Management. În cazul tranzacţiilor clasice, clientul poate beneficia şi de o revenire ulterioară a preţului. Cine este însă predispus spre risc poate fi atras uşor de profitul suplimentar obţinut pe baza banilor de la broker.