Avuția globală a scăzut în 2022, pentru prima dată de la criza financiară din 2008. Această tendință a afectat în special America de Nord și Europa, însă în Rusia, în ciuda sancțiunilor, s-a înregistrat o creștere a averii.
Scădere pentru avuția globală a gospodăriilor
Anul trecut, avuția globală a gospodăriilor a suferit o scădere, marcând pentru prima dată o astfel de tendință după criza financiară din 2008. Această reducere s-a datorat inflației și aprecierii dolarului american, rezultând într-o diminuare de 11.300 miliarde de dolari, conform informațiilor transmise de Bloomberg.
Potrivit raportului anual al băncii elvețiene Credit Suisse, publicat marți, avuția privată netă la nivel global a înregistrat o scădere nominală de 2,4%, ajungând la 454.400 miliarde de dolari. Acest declin semnificativ a afectat în special gospodăriile din America de Nord și Europa, care în total au pierdut 10.900 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, nu toate regiunile au înregistrat o diminuare a avuției gospodăriilor. Rusia, în ciuda impactului sancțiunilor, a înregistrat o creștere a averii în anul precedent, adăugând 56 de noi milionari, potrivit raportului Credit Suisse. De asemenea, America Latină a înregistrat o creștere a avuției de 2.400 miliarde de dolari, datorită aprecierii medii cu 6% a monedelor din regiune în comparație cu dolarul american.
Raportul Credit Suisse a acoperit averea estimată a unui număr de aproximativ 5,4 miliarde de persoane adulte din întreaga lume. Evoluția avuției a fost rezistentă în perioada pandemiei COVID-19 și a înregistrat o creștere record în 2021, a remarcat directorul de studii de la Credit Suisse, Nannette Hechler-Fayd’herbe.
„Evoluţia avuţiei s-a dovedit rezistentă în era COVID-19 şi a crescut într-un ritm record în 2021. Însă inflaţia, creşterea dobânzilor şi deprecierea monedelor a provocat o inversare a tendinţei în 2022”, a declarat Nannette Hechler-Fayd’herbe.
Avuția globală ar putea crește pe termen mediu
Tendințele macroeconomice din 2022 au condus la o scădere a numărului de milionari din întreaga lume cu 3,5 milioane, până la 59,4 milioane de milionari. De asemenea, puterea celor mai bogați 1% dintre oameni s-a diminuat, avuţia lor combinată coborând până la 44,5% din avuţia totală.
Cu toate acestea, autorii studiului prognozează că anul 2022 ar putea să fie doar o pauză într-un trend general de creştere a avuţiei. La nivel global, avuţia mondială ar urma să crească până la 629.000 de miliarde de dolari în anul 2027, ceea ce reprezintă un salt de 38%. În plus, numărul de milionari ar putea ajunge la 86 de milioane în 2027, de la aproximativ 60 de milioane în 2022.