Rata șomajului a stagnat în zona euro, arată noile date oferite vineri, 3 mai, de către Eurostat. Instituția europeană mai spune că nivelul înregistrat este cel mai redus nivel din istorie. La ce nivel se situează rata șomajului în zona euro?
Rata șomajului a stagnat în zona euro
Potrivit informațiilor furnizate de AFP, rata șomajului în zona euro a rămas neschimbată în luna martie. Ea a stagnat la nivelul scăzut record de 6,5%, în ciuda condițiilor economice dificile.
Conform datelor prezentate vineri de Eurostat, aceasta reprezintă cea mai redusă rată a șomajului înregistrată de la începutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.
Aceste date demonstrează că piața muncii a reușit să reziste în fața stagnării economice înregistrate în ultimul an și jumătate.
Deși activitatea economică în zona euro a stagnat începând de la sfârșitul anului 2022, din cauza consecințelor războiului din Ucraina și a inflației în creștere, rata șomajului a continuat să scadă și să se stabilizeze începând din primăvara anului 2023. Ea a atins un nivel fără precedent în ultimul sfert de secol.
Rata șomajului a scăzut în Uniunea Europeană
Pentru Uniunea Europeană, rata șomajului a înregistrat o ușoară scădere până la 6% în luna martie 2024. În luna februarie a acestui an, rata șomajului era de 6,1%.
În România, rata șomajului a înregistrat o scădere până la 5,3% în luna martie. În februarie anul acesta, rata șomajului la noi în țară a fost de 5,6%. Procentul a fost mai mic și decât cel înregistrat în martie 2023. Atunci a fost de 5,5%.
În termeni absoluti, în luna martie, un număr de 13,258 milioane de persoane din Uniunea Europeană se aflau în șomaj. Din numărul total, 11,087 milioane de persoane provin în statele membre ale zonei euro.
În comparație cu situația din luna februarie, numărul șomerilor a înregistrat o scădere cu 74.000 persoane în Uniunea Europeană și cu 94.000 persoane în zona euro.
Țările cu cele mai mici rate ale șomajului
Cele mai scăzute rate ale șomajului în Uniunea Europeană au fost consemnate în Cehia și Polonia, ambele înregistrând 2,9%, iar Slovenia cu 3,1%.
În contrast, cele mai ridicate rate ale șomajului au fost înregistrate în Spania, cu 11,7%, și Grecia, cu 10,2%.
Eurostat utilizează criteriul definit de Biroul Internațional al Muncii (BIM) pentru a caracteriza șomajul.
Conform definiției BIM, șomerii sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni și au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămâni.