După ce secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a emis un avertisment cu privire la muntele de datorii în creștere, de 34 de trilioane de dolari, fostul miliardar Chamath Palihapitiya a prezis că Bitcoin ar putea „înlocui complet aurul” pe măsură ce țările îl adoptă, scrie Forbes.

Multe țări vor avea un sistem de monedă dublă

„Există un număr tot mai mare de țări care vor avea un sistem de monedă dublă”, a spus Palihapitiya, care a susținut că a cumpărat BTC în valoare de 1 milion de dolari, în 2010, când se tranzacționa la aproximativ 80 de dolari.

„Țările vor uita la moneda lor locală și se vor uita la Bitcoin. Și vor spune că ambele sunt necesare. La prima se vor uita când fac tranzacții zilnice pentru bunuri și servicii și la doua atunci când trebuie să cumpere un activ permanent ,care trebuie să aibă valoare reziduală. Atunci vor cumpăra bitcoin”, a declarat  Palihapitiya.

El Salvador a făcut istorie în 2021, când a adoptat BTC ca monedă oficială, alături de dolarul american, generând dezbateri dacă alte țări  îi vor urma exemplul, deși nicio țară importantă nu a făcut-o, încă.

Cu toate acestea, Palihapitiya crede că „există o mulțime de țări care nu vor privi niciodată BTC ca pe ceva credibil, chiar dacă îl susțin”. Iar SUA, susține el, este, probabil „una dintre acestea”.

Palihapitiya a subliniat graficele istorice ale prețului BTC care arată creșteri uriașe ale prețului său, în urma așa-numitelor înjumătățiri ale criptomonedei. Cea mairecentă înjumătățire a bitcoin, a patra, care a avut loc în luna aprilie, a redus câștigurile zilnice din validarea tranzacțiilor de la 900 BTC la 450 BTC.

Prețul Bitcoin ar putea crește la aproape 500.000 USD până în octombrie 2025

Dacă prețul Bitcoin repetă performanța trecută, după această înjumătățire, acesta ar putea crește la aproape 500.000 USD până în octombrie 2025.

„Nu sunt în niciun caz previziuni despre Bitcoin, sunt doar presupuneri. Începi să vezi ce s-ar putea întâmpla dacă iei media ultimelor câteva cicluri”, a spus Palihapitiya. „Media ciclurilor doi și trei este o apreciere cu adevărat semnificativă”, adaugă el.

Datele istorice ale prețului Bitcoin arată că, după înjumătățirile anterioare, prețul său a atins vârful la aproximativ 18 luni după reducerea ofertei.

„Dacă se va ajunge la aceste niveluri de apreciere, va înlocui complet aurul și va deveni ceva care are utilitate tranzacțională pentru activele dure”, a spus Palihapitiya. „Dacă te stăpânește această teamă pe care o au unii oameni, începi să vezi oportunități interesante”, afirmă el.

La începutul acestui an, analiștii Bank of America au avertizat că datoria SUA urmează să crească,  adăugând 1 trilion de dolari la fiecare 100 de zile, ceea ce alimentează o creștere a prețului bitcoin.

ETF-urile spot sunt pe cale „să facă explozie”

„Datoria națională a Statelor Unite crește cu 1 trilion de dolari la fiecare 100 de zile”, a scris Michael Hartnett, strateg șef al Bank of America, într-o notă adresată clienților.  Hartnett a anticipat că ETF-urile bitcoin spot, nou create, care au luat cu asalt Wall Street-ul, în ultima lună, sunt pe cale ”să facă explozie”, în parte din cauza prăbușirii dolarului american.

Fluctuațiile rapide și schimbările bruște au fost o constantă în istoria Bitcoin. Într-o piață bullish anterioară, prețul Bitcoin a înregistrat un maxim de peste 68.000 de dolari, în noiembrie 2021. Aproximativ un an mai târziu, se tranzacționa sub pragul de 20.000 de dolari.

Cei care sunt optimiști în privința criptomonedelor afirmă că volatilitatea acestui tip de activ ar trebui să scadă, pe măsură ce Bitcoin devine mai matur.

Lansarea ETF-urilor Bitcoin, care permite o gamă mai largă de investitori să obțină expunere la criptomonede, ar putea, teoretic, să contribuie la reducerea volatilității acestora.