Federico Freni, subsecretar de stat în cadrul Trezoreriei italiene, a declarat că Italia, în ciuda cheltuielilor peste estimări cu subvențiile pentru renovarea locuințelor, nu se așteaptă ca datoria sa să depășească 140% din PIB anul acesta.
Datoria Italiei va ajunge la peste 210 miliarde de euro
Federico Freni estimează că schemele pentru renovarea clădirilor sau îmbunătățirea eficienței energetice vor implica cheltuieli de peste 210 miliarde de euro.
„Nu avem datele exacte încă dar cu siguranţă va fi un nivel peste 210 miliarde de euro. Deci trebuie să planificăm şi să monitorizăm cu atenţie cheltuielile publice deoarece nu putem ascunde sub covor problema datoriei”, a spus el.
Având în vedere costurile care depășesc estimările subvențiilor, Italia ar putea fi obligată să reevalueze datele privind deficitul și datoria pentru anul 2023. În prezent, aceasta se situează la 7,2% din PIB și, respectiv, la 137,3% din PIB.
Întrebat dacă procentul datoriei în raport cu PIB-ul ar putea depăși 140% în acest an, Federico Freni a răspuns:
„Cu certitudine, nu”.
Pe 9 aprilie, Guvernul Italiei se va reuni pentru a aproba Documentul Economic și Financiar (DEF) cu cele mai recente previziuni.
Conform unor surse care au dorit să rămână anonime și au declarat pentru Reuters, Trezoreria estimează că PIB-ul celei de-a treia economii din zona euro va înregistra o creștere de 1% în 2024. Prognoza anterioară, din septembrie, era de 1,2%. De asemenea, Banca Centrală a Italiei a prognozat vineri o expansiune de 0,8%.
Comisia Europeană prevede o creștere economică de 0,7% pentru Italia
Comisia Europeană prevede o creștere economică de 0,7% pentru Italia în acest an.
În plus, Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni estimează că deficitul bugetar va fi în mare parte în concordanță cu obiectivul stabilit în septembrie, respectiv 4,3% din PIB. Acesta ar depăși semnificativ pragul de 3% din PIB stabilit de reglementările UE.
În timpul unei audieri în Parlament, ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a recunoscut că această situație probabil va determina Uniunea Europeană să declare intrarea țării în procedura de deficit excesiv. Însă aceeași situație se va aplica și altor state membre UE, inclusiv Franța.
„Este admis faptul că Comisia Europeană va recomanda Consiliului să iniţieze procedura de deficit excesiv în cazul nostru şi al altor state. Noi, Franţa şi alte 10”, a afirmat Georgetti.
Inițierea procedurii privind încălcarea dreptului comunitar va impune Italiei să reducă deficitul structural cu cel puțin 0,5% din PIB pe an.
Cu toate acestea, Giorgetti afirmă că planurile bugetare actuale sunt deja conforme cu cerințele UE de a reduce deficitul în timp. Acestea au fost anunțate în septembrie 2023 și urmează să fie evaluate în aprilie.
„Nu suntem atât de proşti să purtăm negocieri fără să ştim scenariul spre care ne îndreptăm”, a declarat el.