Colesterolul este un lipid cu structura chimică de sterol, care se găsește în sângele fiecărui om. Acesta provine din doua surse principale. Prima este reprezentată de colesterolul sintetizat de ficat și este sursa majoră de colesterol necesar organismului. A doua sursă este reprezentată de aportul extern, prin dietă. Colesterolul este important în menținerea structurii membranelor celulare și ajută organismul să producă vitamina D și hormoni vitali.
Corpul produce colesterol, dar dacă consumați mult colesterol din alimente, atunci va produce mai puțin. Pe de altă parte, dacă nu consumați alimente bogate în colesterol, corpul va produce suficient pentru a funcționa, potrivit Healthdigest.
Nu tot colesterolul este la fel
Considerat de medici ”ucigașul tăcut”, colesterolul mare este o afecțiune care se dezvoltă lent, fără simptome foarte definite. Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) pot crea acumularea plăcii în artere și pot crește riscul bolilor de inimă. Dar nu tot colesterolul este „rău”.
De exemplu, lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) iau orice exces de colesterol din sânge și îl trimit la ficat. De acolo, ficatul folosește colesterolul sau îl elimină organism. HDL-ul vă poate proteja arterele de acumularea excesului de placă. Din acest motiv HDL este cunoscut drept “colesterolul bun” și are rol de protector cardiovascular.
Cât de bune sunt ouăle
Dacă vă plac ouăle, dar vă temeți că pot duce la creșterea colesterolului, poate nu ar trebui să vă faceți griji. Un studiu din 2013 a analizat un grup de oameni care a mâncat trei ouă pe zi și un alt grup care a mâncat doar albușul de ou.
După 12 săptămâni, la ambele grupuri s-au observat reduceri ale trigliceridelor și LDL și creșteri ale nivelurilor de HDL.
Nivelul colesterolului este influențat de cantitatea de grăsimi și carbohidrați din dietă
Cei care au mâncat ouă și cu albuș și cu gălbenuș au avut creșteri mai mari ale HDL și scăderi mai pronunțate ale LDL. Nivelul colesterolului este mult mai influențat de cantitatea de grăsimi și carbohidrați din dietă, decât de cantitatea de colesterol din alimente, potrivit Școlii de Sănătate Publică a Harvard.
Cu toate acestea, nu este bine să exagerați cu alimentele bogate în colesterol, mai ales dacă aveți diabet.
Reduceți grăsimile saturate și eliminați grăsimile trans din dietă!
Problema cu colesterolul ridicat este modul în care acesta poate contribui la riscul de boli de inimă. Fumatul, hipertensiunea arterială, stresul oxidativ și inflamația influențează, de asemenea, riscul afecțiunilor cardiace. Dacă nivelul colesterolului este ridicat, puteți face schimbări în stilul de viață pentru a reduce colesterolul și riscul de boli de inimă, potrivit Clinicii Mayo.
Chiar dacă alimentele bogate în colesterol ar putea să nu contribuie la colesterolul din sânge, ar trebui să reduceți grăsimile saturate și să eliminați grăsimile trans din dietă. Creșterea nivelului de omega-3 din somon, nuci sau semințe de in poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, iar adăugarea fibrelor solubile și a proteinelor vă poate ajuta să aveți nivelul de colesterol mai sănătos.