La ce capăt va juca Rusia în Războiul Rece SUA-China?

Discursul secretarului de stat Mike Pompeo din 23 iulie la Biblioteca prezidențială Richard Nixon a confirmat că administrația Trump pivotează către o politică de confruntare deschisă față de China. Pompeo a cerut SUA și țărilor care împărtășesc opiniile sale să se concentreze mai mult împotriva influenței chineze în instituțiile internaționale și să limiteze creșterea economică chineză, scrie NationalIneterest.org.

În parte, discursul a păstrat linia administrației Trump asupra politicii externe a SUA. Dar, dintr-un punct de vedere, apelul lui Pompeo la arme împotriva Chinei a reprezentat o abatere de la viziunea unei competiții mai ample, prezentă în Strategia de Securitate Națională (NSS) a administrației Trump din 2017. Pentru că nu a spus aproape nimic despre cealaltă mare putere rivală a SUA, Rusia.

În timp ce NSS identifică atât Rusia, cât și China drept cei mai mari rivali ai Americii, în practică, administrația Trump a tratat complet diferit cu cele două țări încă de la început. O abordare care poate fi pusă pe polarizarea profundă în cazul scandalului privind interferența rusă în alegerile din 2016, negată constant de administrația Trump. De asemenea, ar putea fi pusă pe seama faptului că unii comentatori cred că alianța sino-rusă trebuie zdruncinată. Mai mulți oficiali și consilieri apropiați de Casa Albă au sugerat că SUA ar trebui să acționeze pentru a rupe Moscova de Beijing, după modelul lui Richard Nixon și al lui Henry Kissinger în China, la apogeul Războiului Rece

După cum a indicat Pompeo „există situații în care trebuie să lucrăm cu Rusia”, în special în ceea ce privește controlul armelor și neproliferarea, ca parte a unei strategii de izolare împotriva Chinei.

După cum precizează site-ul NI, relația chino-rusă este unilaterală. China e principalul partener comercial al Rusiei și sursă de investiții străine, economia rusă e dependentă de mărfuri având un deficit comercial considerabil. De la începutul crizei din Ucraina, firmele chineze au achiziționat acțiuni la unele dintre cele mai mari companii din Rusia.

Chiar dacă SUA îi îndeamnă pe aliați să respingă tehnologia chineză de telecomunicații, companiile chineze construiesc rețeaua 5G a Rusiei. Iar șocul cauzat de pandemia COVID-19 exacerbează această dependență, întrucât Rusia se uită la China pentru a-și reporni economia.

De aceea, este greu de imaginat un scenariu în care Rusia ar susține eforturile SUA împotriva Chinei sau să adopte o poziție neutralitate. Chiar dacă, așa cum a concluzionat recent comunitatea americană de informații, Rusia ar dori să-l vadă pe Trump reales în noiembrie, Moscova a putut constata, în ultimii trei ani, că este puțin probabil ca tonul fundamental al politicii SUA față de Rusia să se schimbe indiferent de cine e la Casa Albă. În aceste condiții, Statele Unite nu acum să convingă Rusia să-și reconsidere acordul strategic cu China. Mai mult, interesele lui Putin se acordă mai bine cu cele ale Chinei decât cu cele ale SUA, iar perspectiva unei confruntări și mai mari dintre SUA și China va spori importanța acestei Antante atât la Beijing, cât și la Moscova.