De la începutul anului trecut, Banca Naţională a operat şase reduceri ale dobânzii de politică monetară. Rata la care BNR realizează operaţiuni pe piaţă a scăzut de la 10,25 puncte procentuale – cât era în ianuarie 2009, la 7 puncte procentuale.
Cu toate acestea, efectele întârzie să se facă simţite: nici cererea de credite nu s-a revigorat, nici dobânzile n-au scăzut la fel de spectaculos.
Potrivit statisticilor, dobânda medie la creditele noi în lei acordate de bănci a fost, în decembrie (ultima lună pentru care sunt disponibile statistici) de 15,57%, cu 7,5 puncte procentuale peste dobânda cheie a BNR.
Diferenţa dintre dobânda practicată de banca centrală şi cele de la credite era, înainte de criză, până la jumătatea lui 2008, mult mai mică: de 3-4 puncte procetuale. Totuşi, diferenţele actuale sunt sub cele înregistrate în primele trei luni ale lui 2009, când bancherii au închis brusc robinetul creditării din cauza penuriei de lichidităţi şi a neîncrederii în economie, iar diferenţa dintre dobânda BNR şi cea de la bănci a fost de peste 10%.
Pe lângă scăderea cererii de credite din cauza dobânzilor mai mari, băncile s-au confruntat şi cu o altă problemă: din ce în ce mai puţine solicitări din partea clienţilor, din cauza pesimismului potenţialilor beneficiari în privinţa veniturilor viitoare. Rezultatul: în 2009 am asistat la prima contracţie a creditului neguvernamental (împrumuturile în lei au scăzut cu 4,7%, iar cele în valută cu 1%), după ani buni în care portofoliile băncilor înregistrau creşteri spectaculoase, de peste 50%.
Dacă reducerea repetară a dobânzilor decisă de BNR întârzie să-şi facă simţite efectele de revigorare a creditării, în privinţa descurajării economisirii, lucrurile au evoluat mult mai rapid.
Dobânzile la depozite au scăzut mai repede: cu peste 40% în perioada ianuarie-decembrie 2009. Dobânda medie la depozitele noi scăzut la 9,72% la finele anului trecut, faţă de 16,43% în ianuarie 2009. La credite, dobânzile din decembrie (15,57%) erau cu doar 25% mai mici faţă de cele din ianuarie (20,91%).