Ministerul Finanțelor a trimis un comunicat, miercuri seara, în care precizează că investițiile vor fi, anul acesta, 6,9% din PIB. Potrivit ministrului Marcel Boloș, este vorba despre o sumă care trece de 120 miliarde lei.
Investițiile vor fi 6,9% din PIB în 2024
Marcel Boloş a participat la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.
În cadrul întâlnirii, el a abordat aspecte importante privind finanţarea autorităţilor publice locale pentru anul 2024. Nu au fost uitate nici progresele în accesarea de către judeţe a fondurilor europene destinate diverselor proiecte.
Miercuri seara, reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că ministrul a subliniat necesitatea de a eficientiza calitativ cheltuielile bugetare. Acest lucru se poate face prin sporirea proporţiei cheltuielilor finanţate din surse externe în comparaţie cu cele provenite din surse interne.
De asemenea, se mai poate face prin sporirea proporţiei cheltuielilor destinate investiţiilor în totalul cheltuielilor bugetare.
În plus, a fost evidenţiat angajamentul Guvernului de a asigura o finanţare adecvată a autorităţilor publice locale, în concordanţă cu necesităţile şi priorităţile identificate la nivelul fiecărui judeţ.
”În cadrul discuţiilor, ministrul a subliniat nevoia de eficientizare calitativă a cheltuielilor bugetare prin creşterea ponderii cheltuielilor cu finanţare din fonduri externe faţă de cele din surse naţionale, dar şi a cheltuielilor de investiţii în total cheltuieli bugetare. Ministrul Finanţelor a subliniat angajamentul Guvernului pentru asigurarea unei finanţări corespunzătoare a autorităţilor publice locale, în conformitate cu nevoile şi priorităţile identificate la nivelul fiecărui judeţ”, au transmis, miercuri seară, oficialii Ministerului Finanţelor.
Investiții de peste120 miliarde de lei
Ministrul a mai spus că autoritățile vor colabora cu CJ pentru a furniza resursele necesare în susținerea proiectelor locale esențiale. Va exista colaborare și pentru a promova dezvoltarea infrastructurii în întreaga țară.
El a menționat că în anul 2024, cheltuielile alocate investițiilor însumează peste 120 miliarde de lei.
Concret, este vorba despre 6,9% din PIB.
Din această sumă, 81,5 miliarde de lei provin din surse externe. Este cea mai semnificativă pondere a investițiilor în raport cu PIB-ul până în prezent.
”Suntem hotărâţi să lucrăm împreună cu Consiliile Judeţene pentru a asigura resursele necesare pentru a susţine proiectele locale vitale şi pentru a stimula dezvoltarea infrastructurii în fiecare colţ al ţării. În anul 2024, cheltuielile destinate investiţiilor însumează peste 120 miliarde lei, reprezentând 6,9 % în PIB. Dintre acestea, 81,5 miliarde sunt din fonduri externe. Este cea mai mare pondere a investiţiilor în PIB de până acum”, spune ministrul.
Creștere de 22,87% față de aceeași perioadă din 2023
Ministrul Marcel Boloş a comunicat că în anul 2023, cheltuielile aferente proiectelor finanțate din surse externe nerambursabile, inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană pentru agricultură, au totalizat 45,42 miliarde lei.
S-a înregistrat, așadar, o creștere de 22,87% față de aceeași perioadă din anul precedent.
În legătură cu bugetele unităților administrativ-teritoriale pentru anul 2024, s-a observat o alocare de 25 miliarde lei din sumele defalcate din TVA conform Legii bugetului de stat pe anul 2024.
De asemenea, pentru sprijinirea implementării proiectelor finanțate, aproximativ 1,5 miliarde lei sunt estimate pentru Politica de Coeziune.
În plus, 6,9 miliarde lei pentru PNRR din subvențiile prognozate de la bugetul de stat.
”În 2023, cheltuielile cu proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvenţiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 45,42 mld lei, cu 22,87% mai mari comparativ aceeaşi perioadă a anului precedent. Legat de bugetele uat-urilor pentru 2024, vedem în legea bugetului de stat pe anul 2024 o alocarea 25 miliarde lei din sumele defalcate din TVA, iar la subvenţiile estimate de la bugetul de stat avem pentru susţinerea derulării proiectelor finanţate aproximativ 1,5 miliarde lei pentru Politica de Coeziune şi 6,9 miliarde lei pentru PNRR”, a transmis ministrul Marcel Boloş.