La ce oră din zi ar trebui să faci duș? Medicii spun că există o oră ideală

dus

SURSA FOTO: Dreamstime

La ce oră din zi ar trebui să faci duș? Dușurile sunt un element de bază al rutinei zilnice, dar momentul în care-l facem depinde de fiecare individ. De fapt, ora ideală la care ar trebui să facem duș a devenit subiect de dezbateri pe rețelele de socializare și nu numai.

Unii jură că cel mai reconfortant este un duș făcut dimineața, alții consideră că momentul perfect este seara. Pentru a  tranșa disputa, medicul dermatolog Jason Singh a intervenit, dezvăluind că o opțiune este mai bună decât cealaltă, potrivit Mymodernmet.

De ce să faci duș seara?

Singh a explicat beneficiile dușului făcut seara.

„În acest fel se eliberează melatonină, care te ajută să ai un somn bun. Când ieși din duș, corpul tău revine la temperatura normală și așa se face tranziția către un somn mai bun”, explică el.

Medicul subliniază că dușurile nocturne spală toată murdăria care se acumulează pe parcursul zilei, fie că este vorba de poluanții din mediu sau pur și simplu de transpirație.

În plus, dușurile făcute seara sunt mai bune pentru cei cu pielea uscată și sensibilă, deoarece ajută la hidratarea pielii înainte de a merge la culcare.

SURSA FOTO: Dreamstime

Dar dimineața?

În același timp, Singh a subliniat că dușurile de dimineață ne scapă de bacteriile și secrețiile care se acumulează pe timpul nopții, igienizând pielea. Verdictul medicului este clar:

„În general, un duș făcut seara are mai multe beneficii, dar dacă este făcut dimineața există un singur beneficiu.”

Sfatul lui Singh sugerează că e bine să profităm la maximum de beneficiile suplimentare ale unui duș făcut seara. La urma urmei, un somn mai bun și o piele mai sănătoasă fac parte dintr-o bună igienă.

Cât ar trebui să dureze cel mai sănătos duș?

Dermatologii spun că dușul este un ingredient anti-îmbătrânire, fiind considerat cel mai bun mod de a avea o piele superbă.

”Mai mult timp petrecut la duș nu înseamnă mai curat”, spune dr. Michael Barrios.

Înseamnă că, dacă stăm mai multe minute în cabina de duș ar putea, de fapt, să provoace anumite daune pielii.

„Când vine vorba de durata unui duș, se recomandă, în general, ca persoanele să își limiteze dușurile între 10 până la 15 minute”, spune el.

„Acest lucru se datorează faptului că expunerea prelungită la apă poate îndepărta din piele uleiurile sale naturale, ducând la uscăciunea dermei și iritație”, susține medicul.

Dr. Barrios spune că „durata dușului este mai puțin importantă decât calitatea produselor de curățare folosite și minuțiozitatea procesului de curățare”.

Așadar, dacă preferați să faceți un duș rapid de trei – cinci minute, poate asigura o curățare de calitate, dacă oferiți pielii și scalpului produsele adecvate.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cât de des ar trebui să facem duș?

Cu o limită de timp atât de scurtă pentru un duș, înseamnă că ar trebui să facem duș de mai multe ori pe zi? Dr. Barrios explică:

„În ceea ce privește frecvența dușurilor, se recomandă, în general, ca persoanele să facă duș cel puțin o dată la două zile. Cu toate acestea, acest lucru poate varia în funcție de stilul de viață și de preferințele personale.

De exemplu, cei care fac exerciții fizice sau trăiesc în zone calde și umede ar putea avea nevoie să facă duș de două ori pe zi pentru a menține o bună igienă.

Pe de altă parte, persoanele cu piele uscată ar trebui să evite dușul prea des, deoarece așa se pot elimina uleiurile naturale ale pielii”.