De ce nu e bine să bem cafea de dimineață?

Deși poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, consumul de cafea de la primele ore ale dimineții ar putea să nu fie cea mai bună opțiune. Corpul nostru are un ritm natural de trezire dimineața și cafeaua ar putea să îl destabilizeze.

Dimineața, corpul nostru produce natural cortizol, cunoscut și sub numele de hormonul stresului. Astfel, consumul de cafea încă din primele ore ale dimineții poate afecta negativ acest ritm natural. Determină o creștere prea rapidă a nivelului de cortizol și, implicit, generează o senzație de anxietate sau iritabilitate.

Astfel, pentru a nu perturba acest proces, este recomandat să așteptăm cel puțin ora 12:00 pentru a ne savura cafeaua.

De asemenea, în timp, corpul nostru dezvoltă o toleranță la cofeină. Consumul frecvent de cafea și prea devreme dimineața poate duce la necesitatea creșterii cantității de cafea pentru a obține același plus de energie. Acest lucru poate duce la dependență și la efecte negative asupra sănătății noastre pe termen lung.

Cofeina are un efect puternic și asupra somnului. Consumul de cafea poate afecta calitatea somnului în timp, perturbând ritmul circadian și provocând insomnie.

Ritmul circadian este crucial pentru funcționarea corectă a diverselor funcții ale organismului. Aici sunt incluse somnul, reglarea temperaturii corpului, nutriția, digestia și activitatea hormonală. În acest sens, este recomandat să evităm cofeina cu cel puțin șase ore înainte de culcare.

Cafeaua are însă și beneficii

În primul rând, cafeaua este bogată în antioxidanți. Aceste substanțe ajută la combaterea radicalilor liberi și la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Antioxidanții pot contribui la reducerea riscului de boli cronice și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Cofeina este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul nervos central, oferind un impuls de energie și concentrare atunci când avem nevoie. Consumul moderat poate îmbunătăți performanța cognitivă și reacțiile.

De asemenea, cofeina poate spori pe moment performanța fizică prin creșterea nivelului de adrenalină în sânge și îmbunătățirea capacitații de ardere a grăsimilor.

În plus, studii recente sugerează că un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de anumite boli, precum Parkinson, Alzheimer și anumite tipuri de cancer.

Fie că alegem sau nu să ne delectăm cu o ceașcă de cafea dimineața sau mai târziu în cursul zilei, cheia o reprezintă însă moderația. De asemenea, pentru a ne bucura de beneficiile acestei băuturi trebuie să ne ascultăm propriul corp și să-i dăm ce are nevoie, când are nevoie.