La ce oră trebuie să mănânci, de fapt, micul dejun. Experții au spus care este momentul perfect

mic dejun

SURSA FOTO: pixabay.com

La ce oră ar trebui să mănânci, de fapt, micul dejun. Probabil ați auzit că dieta poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie vorba doar ceea ce mănânci, ci și când mănânci.

La ce oră ar trebui să mănânci, de fapt, micul dejun?

„Pentru pierderea în greutate, cel mai bine este să încercați să nu mâncați noaptea târziu”, spune medicul cardiolog Mary Branch. „Postul intermitent poate ajuta în acest sens. Ideal ar fi să mâncați ultima masă până la ora 17:00 sau 18:00”, spune ea.

Într-adevăr, un studiu din 2022 a indicat că mâncatul seara, târziu, ar putea duce la creșterea în greutate, iar obezitatea crește riscul unei persoane de a suferi de boli de inimă.

Iată  ce spune dr. Branch despre momentul cel mai bun la care trebuie luată masa, dimineața, potrivit Parade.

Când ar trebui să mâncăm dimineața?

Dr. Branch ia micul dejun în fiecare zi, la ora 7:45 a.m., înainte de a merge la muncă.

„Ajută la inițierea ritmului circadian pentru ziua respectivă”, spune dr. Branch. Un mic dejun luat înainte de a merge la muncă poate ajuta la eficiență și productivitate. Creierul are nevoie de energie pentru a funcționa bine”, explică ea.

Înainte de ora 8 dimineața

Ora aleasă de dr. Branch pentru micul dejun este chiar înainte de o limită importantă – conform unui studiu publicat în 2023, pe mai mult de 103.000 de adulți. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au luat micul dejun înainte de ora 8 a.m. și au încetat să mănânce înainte de ora 21.00 au avut șanse mai mici de a suferi de boli de inimă.

Nu e bine dacă mănânci „prea devreme”?

„A mânca prea devreme nu este o problemă”, spune dr. Branch. ”Totul depinde de rutina ta. Dacă lucrezi de la 6 a.m., este bine să mănânci devreme”, spune ea.

Încercați să păstrați consecvența, pe cât este posibil, așa cum face Dr. Branch. Potrivit unui studiu din 2022, o variație mai mică a orelor este direct legată de pierderea în greutate.

Cel mai important: nu săriți peste micul dejun

Cel mai important este să nu săriți peste micul dejun. Dacă săriți peste prima masă a zilei, asta poate afecta productivitatea.

O meta-analiză din 2020 a unor studii care a inclus mai mult de 200.000 de persoane a constatat că săritul peste micul dejun crește șansele dezvoltării unor boli de inimă și decese din toate cauzele.

SURSA FOTO: Dreamstime

Alege un mic dejun mai sănătos

Dr. Branch preferă fulgii de ovăz și proteinele ​​la micul dejun. Ea spune că ”un mic dejun cu proteine ​​și mai puține grăsimi este ideal”. Printre preferințele ei se numără:

  • Omleta din albușuri de ou
  • Șunca de curcan
  • Pâinea integrală sau o brioșă englezească cu avocado

„Încercați să reduceți zahărul”, spune dr. Branch. „Limitați untul și evitați alcoolul”, sfătuiește ea.

Zaharurile, care se găsesc în alimentele de bază pentru micul dejun, cum ar fi dulceața și siropurile, nu sunt sănătoase pentru inimă. Cercetările publicate în 2023 au descoperit că dietele bogate în zahăr cresc șansele unei persoane de a face boli de inimă și accident vascular cerebral.

Din ce în ce mai multe date, inclusiv un studiu de cardiologie din 2022, indică faptul că orice nivel de consum de alcool poate crește riscul de boli de inimă.

De ce nu trebuie să sari peste micul dejun?

Caloriile sunt o modalitate de a măsura cantitatea de energie pe care o primește corpul din alimentele pe care le consumi. Săritul peste prima masă înseamnă că veți consuma mai puține calorii decât are nevoie corpul, mai ales după ce nu ați mâncat nimic toată noaptea.

Acest lucru, la rândul său, poate „încetini metabolismul, crește stresul și scade imunitatea.

Când nu ai mâncat ore întregi, corpul produce și cantități mai mari de „hormoni ai foamei”, inclusiv grelină.