Adrian Vornicu a explicat cât de importantă este odihna pentru sănătatea noastră. Acesta a spus care sunt orele între care ar trebui să ne dormim, astfel încât creierul să se regenereze corespunzător.
Somnul este foarte important pentru sănătate
Acesta a făcut o comparație între creierul uman și o mașină. Potrivit explicației oferite de Adrian Vornicu, există un interval de ore în care „service-ul este deschis”. Dacă nu ne odihnim în orele respective, creierul este „turat”, iar longevitatea scade.
„Creierul este o mașină care trebuie să intre în service în fiecare zi. Însă service-ul este deschis doar între orele 22:00 și 24:00. Dacă tu, acele două ore, în loc să lași creierul adormit să intre în service, să repare ce trebuie, tu îl turezi, scade longevitatea”, a declarat Adrian Vornicu, conform Antena 3.
Acest lucru este valabil în mod special pentru persoanele stresate, care au probleme cu somnul.
„Toamna, să spunem că se întunecă la ora 8:00. Vorbim de luna octombrie, în jur de ora 8:30. Să nu depășească o oră și jumătate apusul soarelui. Deci ar trebui să dormim la ora 9:30. O oră și jumătate toamna și primăvara, trei ore iarna, iar vara să nu depășească apusul soarelui. Acestea sunt regulile. Dacă faci lucrul acesta, creierul tău va fi odihnit, comenzile pentru a doua zi vor fi mult mai bune”, a mai spus Adrian Vornicu.
Adrian Vornicu a vorbit apoi despre numărul de ore pe care trebuie să le dormim.
„Când ești odihnit, te trezești. Pentru persoanele care încă nu reușesc să se culce devreme, trebuie pus ceasul să sune la aceeași oră, zilnic. După ce bioritmul a fost reglat, o să vezi că, dacă te culci la timp, corpul tău îți dă deșteptarea la ora 4:00, la ora 5:00. Atunci ești odihnit și îți poți relua sarcinile pe care le ai de efectuat într-o zi”, a completat el.
Mai multe elemente pot afecta calitatea somnului
În altă ordine de idei, populara „regulă 10-3-2-1” pentru un somn mai bun ne îndeamnă să eliminăm băuturile cu cofeină cu 10 ore înainte de culcare, mesele copioase cu 3 ore înainte, activitățile solicitante cu 2 ore înainte și ecranele de orice fel cu o oră înainte.
Potrivit unui studiu online, ora medie de culcare este 23:45. În practică, „abordarea 10-3-2-1” ar trebui să arate cam așa:
- Ultima cafea la ora 13:45
- Ultima masă (sau gustare/desert) la ora: 20:45
- Ultimul e-mail citit/răspuns la ora 9:45 p.m.
- Ultimele momente în fața televizorului, telefonului sau tabletei, la ora 22:45.