În doar câteva luni, evoluțiile în inteligența artificială (AI) au făcut pași uriași, iar utilizarea sa a crescut vertiginos, mai ales după lansarea ChatGPT. Lansat pe 30 noiembrie, acest sistem IA face parte dintr-un set mai larg de tehnologii dezvoltate de OpenAI, un startup cu sediul în San Francisco, cu o relație strânsă cu Microsoft.
Reprezintă o nouă generație de sisteme de IA care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și
videoclipuri inedite, pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date vastă de cărți digitale, scrieri online și alte mijloace media. Acum, însă, oamenii încep să se teamă de un viitor incert, în care riscă să-și piardă locurile de muncă și rolul în societate, în condițiile în care abilitățile lor devin automatizate. Cu toate acestea, AI va avea mereu de ajutorul și intervenția omului pentru a funcționa corect, potrivit Euronews.
IA nu va putea să imite complet abilitățile oamenilor, dar poate fi de ajutor
„Nu vrem să fim prea dependenți de IA în viitor, pentru că ce se va întâmpla dacă următorul virus nu va fi coronavirusul, ci un virus de computer masiv care practic ne va distruge toate computerele și ne va bloca toate sistemele informatice?” , a declarat expertul Bernard Marr pentru Euronews. În timp ce IA nu va putea să imite complet abilitățile oamenilor, ea poate fi de mare ajutor în îndeplinirea sarcinilor de bază repetitive sau robotizate. Iată care sunt cele mai importante:
1. Scrierea
Tehnologia AI de generare a limbajului natural poate fi folosită pentru a produce rapoarte simple, articole de presă și alt conținut. Pe măsură ce capacitățile limbajului IA avansează, îi va ajuta pe cei cu job-uri legate de scriere prin rezumarea informațiilor, făcând sugestii și aducând idei. Unii angajați folosesc deja un chatbot precum ChatGPT pentru a scrie conținut relevant. Unii oameni chiar câștigă bani în plus folosind IA pentru a scrie și a vinde diferite tipuri de cărți și conținut pe Amazon.
2. Art Design
Instrumentele bazate pe inteligență artificială pot reduce munca manuală de proiectare, asistând la sarcini precum generarea de imagini, proiectarea machetelor și optimizarea schemelor de culori. Deși unii susțin că IA pentru a crea artă nu este posibilă, există deja persoane care o folosesc pentru a-și perfecționa stilul și aptitudinile. Un fotograf care a câștigat mii de urmăritori pe Instagram cu imagini uimitoare a recunoscut că acestea au fost, de fapt, create de software-ul AI,Midjourney și retușate în Photoshop.
3. Introducerea datelor
„Introducerea și prelucrarea datelor pot fi automatizate în cinci până la zece ani. Algoritmii de învățare automată pot introduce date mai rapid și mai precis decât oamenii”, a declarat Imane Adel, vicepreședinte executiv pentru strategie la Paymob. Datorită algoritmilor de învățare automată, cum ar fi tehnologia de recunoaștere optică a caracterelor (OCR), IA poate recunoaște și converti textul tipărit sau scris în date digitale, reducând erorile manuale și economisind timp prețios.
4. Analiza datelor
Inteligența artificială poate analiza rapid cantități mari de date, identificând modele și perspective pe care oamenii le-ar putea interpreta greșit sau le-ar putea rata.
5. Editare video
Instrumentele de editare bazate pe inteligență artificială pot ajuta persoanele fără experiență în editare, selectând și adunând automat cele mai bune fotografii, adăugând și ajustând nivelurile audio. De asemenea, poate ajuta la sarcini precum retușarea imaginii, stabilizarea ei și corectarea culorilor. Instrumentele IA pot genera previzualizări, facilitând vizualizarea produsului final pentru utilizatori.