Armata privată a lui Putin folosește deținuții din închisorile ruse drept „carne de tun”? Așa susțin ziariștii de la New York Times care dezvăluiau, la finele lunii trecute, că Grupul Wagner, o companie militară privată de mercenari, care luptă în numele armatei ruse, folosește deținuții ruși în războiul din Ucraina.
Într-un articol publicat înainte ca Ucraina să preia controlul asupra orașului Liman, ziariștii americani au comparat două medii de război extrem de diferite din Ucraina. Pe de o parte, Liman, care fusese ocupat de o combinație de rezerviști, forțe obișnuite ale armatei ruse și separatiști. Pe de altă parte, în Bakhmut cea mai mare parte a prezenței militare este formată din mercenari ai Grupului Wagner, dintre care mulți foloseau foști deținuți, relatează 19fortyfive.
Când luptele devin mai dure, foștii deținuți sunt aruncați în prima linie
Potrivit unui soldat ucrainean, care a refuzat să-și dezvăluie identitatea, cei din Grupul Wagner efectuează atacuri doar până la un anumit punct, iar când luptele devin tot mai dure, îi trimit pe foștii deținuți în prima linie, pentru a se lupta cu forțele de apărare ucrainene.
„Aceste tactici au făcut ca forțele ucrainene din regiune să ia numeroși prizonieri, deoarece deținuții s-au predat”, susține ziarul american. Un alt soldat ar fi spus că forțele ruse nu schimbă soldații ucraineni capturați cu deținuți, considerându-i „dezertori. ”
Ce li se permite celor care vor să lupte în Ucraina
Există alte informații, conform cărora mercenarii ruși ar fi început să descindă în închisorile rusești pentru a căuta ”întăriri”. În unele filmulețe apar așa ziși comandanți care le spuneau deținuților ruși la ce să se aștepte dacă aleg să lupte în Ucraina, promițându-le un permis de „ieșire din închisoare” dacă vor merge să lupte.
Se presupune că rețeaua de mercenari este finanțată și controlată de Evgheni Prigozin, un oligarh rus cunoscut drept „bucătarul lui Putin” pentru numeroasele sale contracte de catering, printr-o rețea de companii-paravan. Folosirea acestor mercenari, descriși drept „soldați fantomă”, ar permite Rusiei să păstreze secretul asupra operațiunilor sale militare din străinătate, dar și numărul pierderilor.
Într-un alt videoclip, Evgheni Prigozin ar fi fost surprins în timp ce le promitea deținuților șansa de a începe o nouă viață, în afara închisorii, dacă servesc în armată timp de șase luni.
Dacă una zic și alta fac, riscă să fie împușcați
„După șase luni, beneficiați de grațiere și nu vă veți întoarce la închisoare”, spune Prigozin, adăugând că cei care spun că vor lupta, dar se vor răzgândi după ce vor ajunge în prima linie, vor fi „împușcați”.
Pe de altă parte, un utilizator Telegram a postat o imagine cu presupuse panouri publicitare din Rusia care promovează grupul și recrutează pentru Wagner, cu anunțuri de angajare care oferă salarii de 240.000 de ruble (puțin sub 4.000 de dolari) pe lună, adică mai mult decât plata unui soldat obișnuit.
Comandantul Wagner a fost ucis în Donbas
În ciuda eforturilor de protejare a soldaților, pe măsură ce conflictul din Ucraina se intensifică, un comandant al Grupului Wagner ar fi fost ucis de forțele ucrainene, pe 20 septembrie. Alexei Nagin, în vârstă de 41 de ani, ar fi fost ucis în Bakhmut, din Donețk. Comandantul luptase anterior cu forțele Wagner în Georgia, Siria, Cecenia și Libia. De asemenea, se pare că el participa la un documentar despre soldații Grupului Wagner intitulat „The Best in Hell”.
Nu se știe câți soldați ai Grupului Wagner au murit până acum în Ucraina. Ministerul Britanic al Apărării anunța, în iulie, că folosirea mercenarilor din Grupul Wagner în Ucraina, pentru a întări linia frontului, ar fi pus la grea încercare armata privată a lui Putin.