La ce s-a ajuns: Se vorbește despre „reeducare” pentru cei care refuză vaccinarea

Vaccin Pfizer

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin

Vești noi pentru români. Expertul în politici de sănătate de la Societatea Academică din România Sorin Paveliu vine cu precizări de ultimă oră legate de obligativitatea vaccinări anti-covid în rândul persoanelor din sistemul medical.

Într-un interviu acordat pentru RFI, expertul în politici de sănătate de la Societatea Academică din România Sorin Paveliu a făcut o glumă referitoare la vaccinarea anti-covid.

Acesta susține că singura măsură eficientă pentru încurajarea populațieie ar fi să li se dea șase beri tuturor celor care doresc să se imunizeze. Totodată, el a mai subliniat faptul că speră ca vaccinarea angajaților din sistemul medical să devină obligatorie.

Expertul în sănătate susține că este puțin probabil ca vaccinul să devină obligatoriu în contextul în care ”România nu are niște lideri fermi” și nici niște oameni care să înțeleagă care este interesul național și al populației.

”Personal, sprijin cu tărie această idee, dar nu cred că se va adopta, pentru că România nu are niște lideri fermi, nu sunt niște oameni care să înțeleagă care este necesitatea, care este interesul național și al populației și să acționeze în această direcție, cu orice risc sau asumându-și orice costuri politice”, a spus acesta.

Medicii trebuie să fie obligați să se vaccineze

Totodată, Sorin Paveliu susține că o parte din Europa a avut curajul să ia această măsură, care în opinia sa este una de ”minim bun simț”, explicând toate motivele pentru care medicii ar trebui să se vaccineze din propria inițiativă.

El a mai adăugat că până când nu vor intra în vigoare legi ferme el ar recomanda ca personalul medical care refuză vaccinara să fie reeducat, mai exact, să meargă la cursuri care să le demonstreze că ” nu există nici un fel de argument de natură științifică menit să alimenteze refuzul lor de vaccinare”.

„Vom aștepta să vedem cum se va generaliza o asemenea măsură în întreaga Europă sau măcar într-o parte semnificativă a Europei și de-abia după aceea vor avea curajul să ia această măsură, care este din punctul meu de vedere de minim bun simț.

Este normal ca tu, personalul medical, care vii în contact cu persoane care sunt vulnerabile, că de aia se duc la doctor, sunt bolnavi, unii cu boli foarte grave, deci tu, personalul medical, să nu fii un vector de transmitere către niște persoane, care chiar și vaccinate pot face forme grave sau mortale de boală. Deci este de bun simț, dar nu se va întâmpla.

Până când o să ajungem să impunem prin măsuri legislative ferme, ar trebui ca cel puțin personalul medical care refuză, să fie trimis pe costuri proprii la un fel de reeducare, adică la cursuri, în care să vadă, dacă vor să vadă, că nu există nici un fel de argument de natură științifică menit să alimenteze refuzul lor de vaccinare”, a adăugat acesta.