Pentru investitorii interesaţi de poziţii deschise pentru mai mult de câteva zile, analiza fundamentală rămâne foarte importantă în luarea deciziilor.
Cea mai simplă definiţie a unei investiţii este plasarea banilor într-un instrument care să îi asigure protecţia şi să aducă şi un randament satisfăcător. Bineînţeles, diferenţele apar după ce investitorul îşi stabileşte gradul de risc pe care este dispus să îl accepte, coroborat direct cu câştigul posibil. Acţiunile listate la bursă sunt cele mai riscante instrumente de economisire, însă şi profitul ce poate fi obţinut este pe măsură. Este de ajuns să ne uităm la evoluţia SIF-urilor din ultimele luni pentru a vedea că un investitor „norocos“ şi-ar fi putut dubla banii dacă ar fi intrat în piaţă la începutul lunii martie. Dificultatea principală apare însă în analiza asupra acţiunii respective. Chiar dacă titlurile SIF se tranzacţionau cu un discount consistent, de peste 50%, era greu de crezut că scăderea s-a încheiat, iar acţiunile încep să urce. Situaţia este aceeaşi şi pentru restul titlurilor listate, iar analiza fundamentală trebuie să ia obligatoriu în calcul şi posibilităţile sectoriale de revenire.
Indicii pentru acţiuni supraevaluate
Bilanţul financiar este cartea de căpătâi a investitorilor care caută oportunităţi în piaţă. În funcţie de gradul de risc ales de investitor, anumiţi indicatori vor fi mai importanţi decât alţii. Cea mai comună abordare este cea care ia în calcul valoarea activelor imobilizate ale companiei. Raportând-o la numărul de acţiuni, se află valoarea la care ar trebui să se afle respectiva acţiune. Spre exemplu, în cazul Petrom valoarea activelor imobilizate de la sfârşitul primului trimestru era de 19,8 miliarde lei. Împărţind valoarea la numărul de acţiuni, rezultă un preţ de aproximativ 0,35 lei pe acţiune. Ceea ce ar însemna că Petrom se tranzacţionează, la cotaţia de săptămâna trecută, cu un discount de 35%. Bineînţeles, poate fi luată în calculul iniţial valoarea contabilă a companiei, la care să se aplice o reducere aferentă scăderii estimate pentru acest an (în cazul Petrom, scăderea profitului net din primul trimestru a fost de 48%, însă se aşteaptă o revenire în a doua parte a anului). Cel mai apropiat indicator de acest tip de evaluare, disponibil orcând pe pagina bursei, este P/BV, adică preţul acţiunii raportat la valoarea contabilă a companiei şi numărul de titluri. O valoare mai mică de 1 indică o supraevaluare a companiei ori un profit mic raportat la valoarea contabilă.
Decizia de cumpărare a unei acţiuni trebuie să ţină cont de mai multe elemente. Cea mai mare pondere în influenţarea deciziei este acordată indicatorilor fundamentali ai companiilor listate.