La majoritatea încărcăturilor de rufe, apa rece este cea mai bună alegere. Cu toate acestea, există câteva situații, inclusiv tipul de pată și temperatura apei de la robinet, când apa caldă sau fierbinte este mai eficientă în curățarea hainelor, potrivit The Spruce.

Iată când ar trebui să spălați hainele în apă rece și când nu.

Verificați întotdeauna eticheta cu simboluri de pe haine

Deși temperatura apei atunci când spălați rufe ar trebui să fie una de 30 de grade, verificați întotdeauna eticheta articolului respectiv. Majoritatea etichetelor vin cu o serie de simboluri, iar unul indică temperatura adecvată a apei pentru articolul respectiv.

Căutați pictograma care seamănă cu o cadă cu o linie ondulată în partea de sus. În acea cadă, ar trebui să vedeți unul până la trei puncte sau o anumită temperatură, de obicei între 30 și 95 de grade. Aceste simboluri indică următoarele temperaturi:

  • Apă rece: Un punct sau 30 de grade
  • Apă caldă: două puncte sau 40 de grade
  • Apă fierbinte: trei puncte sau 50 de grade și mai mult

Hainele spălate cu apă rece intră la apă?

În general, spălarea hainelor cu apă rece nu le face să intre la apă. Dacă se întâmplă asta după ce au fost puse în mașina de spălat sau uscător, cel mai probabil de vină este căldura.

Apa caldă sau fierbinte, precum și căldura de la uscător pot deteriora fibrele hainelor, cauzând probleme precum intrarea la apă, decolorarea și multe altele. Cu excepția cazului în care eticheta de îngrijire specifică altfel, ar trebui să utilizați o temperatură scăzută pentru rufe.

3 motive pentru a folosi apă rece

Economisiți energie

Spălarea cu apă rece poate reduce semnificativ facturile la energie electrică și apă. De fapt, unele surse estimează că până la 90% din energia pe care o folosește mașina de spălat poate fi atribuită încălzirii și menținerii temperaturii apei.

Cu excepția cazului în care încercați să îndepărtați o pată de grăsime sau eticheta de îngrijire a articolului recomandă în mod special apa caldă sau fierbinte, este bine să spălați rufele în apă rece.

Hainele durează mai mult

Dacă vrei ca hainele să reziste mai mult, apa rece este cea mai bună alegere. Apa caldă sau fierbinte poate deteriora anumite articole vestimentare.

Indiferent de temperatura apei, spălarea rufelor va descompune fibrele țesăturii. Apa rece este mult mai blândă cu hainele, în special cu articolele delicate, cum ar fi sutienele și hainele de mătase sau dantelă, precum și cu anumite țesături precum lâna.

Protejezi mediul

În timpul unui ciclu de spălare, hainele vor elimina microfibre minuscule. Aceste fibre microscopice ajung să polueze lacurile și căile navigabile, cu un impact asupra vieții sălbatice din jur, a calității apei și a mediului în general. Selectând apă rece pentru ciclul de spălare, puteți limita acest impact și puteți proteja mai bine mediul.

Când să nu folosiți apă rece?

Îndepărtarea petelor de ulei sau grăsime

Apa rece este ideală pentru a îndepărta o varietate de pete, de la ciocolată, la pasta de dinți.

Cu toate acestea, cea mai bună temperatură pentru îndepărtarea unei pete depinde de pata în sine. De exemplu, apa caldă și fierbinte va fi mai eficientă în îndepărtarea petelor de ulei și de transpirație, decât apa rece.

Asigurați-vă că ați căutat instrucțiunile adecvate de îndepărtare a petelor și verificați eticheta de îngrijire a articolului pentru a determina setarea adecvată a temperaturii.

Prosoape sau cearceafuri

Apa fierbinte este bună la igienizare. Din acest motiv, dacă rulați o încărcătură mare de articole, cu prosoape și lenjerie de pat, pline de murdărie și transpirație, spălarea cu apă fierbinte va fi mai eficientă.