O lansare a unui nou telefon mobil ce aduce pe piață un sistem de operare ce încurajează traficul de date pe internet mobil, o nouă soluție de comunicații pentru IMM-uri, care facilitează comunicarea video între angajați, reducând costurile deplasărilor.
Sunt două știri peste care ați trece, poate, cu indiferență. Ele fac însă parte din categoria serviciilor și produselor care duc la o creștere semnificativă a traficului de date prin rețelele fixe și mobile. Sunt, în același timp, două exemple concrete ale gradului de dezvoltare pe care internetul, atât fix, cât și mobil, l-a atins în România, mult înaintea altor țări europene.
Nu este o impresie generală, ci o stare de fapt, dovedită de două studii făcute publice săptămâna trecută. Pe de-o parte, Cisco a analizat calitatea și penetrarea internetului broadband la nivel național, concluzionând că în țara noastră se remarcă o îmbunătățire de 11 puncte față de anul precedent, iar pe de altă parte, un studiu Akamai plasează cinci orașe din România în top 100 la nivel mondial.
Clasamentul a fost realizat în funcție de viteza conexiunilor la internet, iar toată Europa este prezentă în analiză cu doar 15 localități. Concret, locuitorii din Constanța au acces la internet cu o viteză de 8,5 Mbps, fiind urmați de Iași (7,9 Mbps), Timișoara (7,4 Mbps), Cluj-Napoca și București (6,3 Mbps).
Informațiile de acest fel stau la baza concurenței din domeniul produselor și serviciilor IT&C, care a dus la scăderea semnificativă a prețurilor acestora și a adus pe piață tot mai multe inovații. De altfel, chiar Ronald Binkofski, proaspătul director general al Microsoft România, spune că la capitolul internet broadband, România stă de două ori mai bine decât Polonia.
Concret, studiul realizat de Cisco la nivel mondial arată că, pe plan național, s-a îmbunătățit atât calitatea internetului (+7 puncte, fiind măsurate viteza de upload, de download și latența), dar că a crescut numărul de conexiuni la internet (+6%), țara noastră fiind printre puținele care au avansat la ambele categorii. Ce înseamnă acest lucru? Pe de-o parte, că operatorii de internet culeg acum roadele investițiilor realizate în anii trecuți în dezvoltarea rețelelor, iar pe de altă parte, că serviciul a devenit mai accesibil, datorită concurenței crescute și a ofertelor companiilor.
Informațiile sunt cu atât mai interesante cu cât, „până în anul 2014, fișierele video vor reprezenta 90% din traficul de pe internet, pentru că noile generații nu mai sunt interesate de text“, spune Cristian Popescu, director general la Cisco România. Iar acest lucru va solicita rețeaua de internet fix, dar tot mai mult și traficul de date prin rețelele mobile. Iar aici mai este loc de îmbunătățiri, înregistrându-se deja un avans considerabil în ultimul an.
Conform studiului Cisco, 10% din utilizatorii de conexiuni mobile au deja acces la internet mobil de o calitate similară celui fix. Dacă la calitatea rețelei fixe de date România este pe locul șapte în lume, calitatea internetului mobil plasează țara noastră un pic mai jos: pe locul 16, lăsând însă în urmă țări precum Norvegia, Olanda sau Marea Britanie. Previziunile sunt însă de creștere rapidă: conform Vodafone, în România, smartphone-urile reprezintă deja 17% din veniturile pieței de telefonie mobilă și 10% din totalul telefoanelor vândute, așteptările fiind ca, în următoarele 12 luni, unul din cinci telefoane vândute să fie smartphone.
La ceva tot i-am bătut pe vestici: suntem ași ai internetului
31 octombrie 2010, 05:52
Ultima modificare în 31 octombrie 2010, 07:52
Să fie România a doua țară din lume care legalizează dreptul la internet broadband, după Finlanda? Cum două studii plasează România în fruntea topului mondial al calității și vitezei internetului, șansa ne surâde.
Etichete: internet
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook