La COP26, acord între SUA și China pentru a colabora în privința climei

Sursă: Dreamstime

Statele Unite și China anunță o colaborare pentru combaterea crizei climatice, la COP26 de la Glasgow. Mai întâi, trimisul special chinez pentru climă, Xie Zhenhua, apoi cel american, John Kerry, merg la o conferință de presă pentru a prezenta acest acord istoric. Cei doi inamici globali formează o alianță pentru a lupta împotriva unui inamic comun, schimbările climatice.

La COP26, acord între SUA și China pentru a colabora în privința climei

Aceasta este știrea care era necesară pentru a reînvia speranțele conferinței. Obiectivul de a menține creșterea temperaturii sub 1,5 grade Celsius, considerat de președinția britanică diferența dintre succes și eșec, până miercuri după-amiază era văzută ca fiind greu de realizat, ansa.it

Odată cu înțelegerea dintre cei doi giganți, primii generatori de gaze cu efect de seră din lume, acum pare mai aproape. În textul acordului dintre superputeri se ia angajamentul de „a consolida acțiunea asupra climei în anii 2020”, a explicat Xie. Reprezentantul chinez a subliniat modul în care cele două părți recunosc „decalajul care există între eforturile actuale și obiectivele stabilite de Acordul de la Paris”; și, prin urmare, se angajează „să îmbunătățească acțiunea” pentru a limita supraîncălzirea globală.

Inițiativa, în cuvintele lui Xie, ar trebui să permită adoptarea de „măsuri concrete” pentru atingerea obiectivului (minim) stabilit de Acordul de la Paris de a menține creșterea temperaturii Pământului sub 2 grade față de ​​epoca preindustrială și „depunând eforturi” pentru a o limita ulterior la 1,5 grade până la sfârșitul secolului. China, în special, este de acord cu o piață globală de emisii de carbon, unul dintre obiectivele Conferinței de la Glasgow. John Kerry, trimisul special al președintelui Biden pentru climă, a spus că SUA și China au „diferențe de opinie” în multe probleme, dar în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice „nu au de ales” decât să colaboreze, pentru că este singura modalitate de a avea „munca făcută” și pentru că „știința o impune”. Kerry a subliniat că cele două puteri sunt principalele două „țări generatoare” de gaze cu efect de seră din lume.

Trimisul SUA a insistat că obiectivul rămâne acela de a limita încălzirea globală

Trimisul SUA a insistat, de asemenea, că obiectivul rămâne acela de a limita încălzirea globală cu un plafon cu 1,5 grade în plus față de ​​epoca preindustrială. Președintele Biden și președintele Xi „doresc să lucreze împreună” în acest sens, a spus el. Chiar astăzi, COP26 de la Glasgow a elaborat primul său proiect final, care prevede o reducere cu 45% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2030, activarea în 2023 a fondului de 100 de miliarde de dolari pentru ajutorul țărilor cel mai puțin dezvoltate, o nouă actualizare până la sfârșitul anului 2022 a angajamentelor statelor în materie de decarbonizare. Acum, pe acest proiect, încep negocierile între state, care promiteau să fie foarte dure. Dar după acordul dintre SUA și China, par mai puțin dure. Inițiativa celor două superputeri este „un pas important în direcția corectă”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a sosit la Glasgow pentru a-și demonstra influența politică și pentru a convinge țările să ajungă la un acord decent. „Sunt negocieri dure, cu multă muncă de făcut”, a recunoscut Johnson. Scopul este „să menținem ținta de 1,5 grade”, altfel ar fi „un eșec colosal”. Și a concluzionat: „Nu există nicio scuză pentru a nu acționa”. Acordul dintre SUA și China reduce rezistența principalei țări emergente la decarbonizare. Dar la COP26 încă cântărește opoziția statelor producătoare de hidrocarburi, precum Rusia, Arabia Saudită și Australia. Cântăresc foarte mult numeroasele lobby-uri industriale și de combustibili fosili ale țărilor bogate. Cântăresc și temerile guvernelor de a pierde voturi, dacă închid afaceri poluante, de a începe revolte ale „vestelor galbene” dacă le taxează.