IMOBILIARE Peste 90% din tranzactiile de pe piata imobiliara romaneasca se fac cu cash
Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut atat in 2005, cat si in prima parte a acestui an, comparativ cu 2004. Cu toate acestea, piata imobiliara nu a scazut dramatic, fiind sustinuta de cumparatorii care platesc pe loc, cash.
Peste 90% din tranzactiile imobiliare se realizeaza cu banii jos. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Domenia Credit, pornind de la valorile publicate de Banca Nationala pentru creditele ipotecare si de la numarul total al tranzactiilor pe 2005, publicat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici.
La o piata a creditelor ipotecare rezidentiale de 697 de milioane de euro in 2005, luand in considerare o medie de 30.000 de euro pe credit (adica 40.000 pe tranzactie, in conditiile in care banca finanteaza doar 75% din valoare), rezulta un numar de doar 23.000 de credite ipotecare si imobiliare, potrivit calculelor Domenia Credit.
Din cele 450.081 contracte de vanzare – cumparare si alte tipuri de instrainari, s-a considerat ca 80% sunt cu case si terenuri. In aceste conditii, procentajul de case cumparate pe credit este de doar 6% din total. Chiar si in ipoteza in care doar 50% din tranzactii sunt realizate de persoane fizice, procentajul in cauza nu ajunge decat la 10%.
Calculul ar fi fost mult mai simplu si nu ar fi presupus atat de multe aproximari daca ar fi existat o statistica a valorii pietei imobiliare si o impartire a numarului de contracte dupa tipul acestora.
Uniunea Notarilor nu a ajuns, insa, la un nivel atat de avansat, asta si datorita faptului ca multi dintre vanzatori si cumparatori nu declara pretul real al tranzactiei.
In continuare, romanii isi finanteaza casele noi din alte surse decat credit – venituri
din strainatate, economie subterana sau gri – in ciuda reclamelor agresive ale bancilor.
Carmen Retegan, director general Domenia Credit
“In continuare, romanii isi finanteaza casele noi din alte surse decat creditul – venituri din strainatate, economie subterana sau gri – in ciuda reclamelor agresive ale bancilor”, spune Carmen Retegan, director general Domenia Credit. “Sa nu uitam ca o reclama frumoasa la un credit ipotecar aduce multi clienti in agentiile bancilor, dar majoritatea pleaca de acolo cu alte produse: un card, un depozit sau un credit de nevoi personale”, adauga Carmen Retegan.
Acest lucru se intampla pentru ca normele dure ale BNR au scos foarte multi romani din categoria clientilor eligibili pentru credite imobiliare sau ipotecare. Banii pe care ar fi fost dispusi sa-i aloce unui astfel de proiect esueaza, de multe ori, intr-un magazin de electrocasnice sau intr-un cont de economii pentru vremuri mai bune.
Toate sursele din piata agentiilor imobiliare pe care le-am contactat au confirmat raportul mai mare al cumparatorilor cu banii jos. Exista agentii, care lucreaza pe segmentul de lux, la care raportul este de peste 90%, dar exista agentii unde balanta inclina “la mustata” in favoarea acestora. Interesant este ca rareori sunt vanate segmentele cele mai ieftine, de multe ori tranzactiile cu cash facandu-se cu proprietati de peste 100.000 de euro.
Un exemplu este al unui proiect de apartamente noi, care insumeaza peste 1.000 de unitati. “Din contractele pe care le-am incheiat in proiectul Planorama, pentru care avem exclusivitate, majoritatea – aproximativ 80% au fost tranzactii fara credite imobiliare sau ipotecare. Iar in ceea ce priveste tranzactiile de pe segmentul rezidential, din ultima perioada, am inregistrat un numar dublu de vanzari cu persoane fizice care cumparau cu banii jos fata de persoane care cumparau prin credit. Iar valoarea locuintelor depasea 100.000 euro”, declara Ruxandra Cleciu, director al agentiei imobiliare Neocasa si presedinte al Asociatiei Romane a Agentilor Imobiliari (ARAI).
Intr-o tara in care exista atat de multe castiguri la negru, nu este de mirare ca piata suporta inca cresteri foarte mari de pret (de peste 50% fata de anul trecut), in conditiile in care exista mai putini clienti solvabili ai bancilor decat in 2004.