Dobånzile progresive de pånă la 15%, ori chiar 17% la depozitele în lei, cu care băncile îşi momesc clienţii în ultima vreme nu sunt altceva decåt un abil cårlig de marketing. În realitate, randamentele oferite sunt de cel mult 10%, uneori chiar mai mici decåt dobånzile la depozitele clasice.

Din ce în ce mai multe reclame bancare îmbie clienţii să-şi aducă economiile în depozite cu dobånzi progresive. Dar ce sunt acestea? Este vorba de o ofertă specială a băncilor, care propune clienţilor un nivel diferit al dobånzii în fiecare lună. Astfel, pentru economii de 4.500 de lei, banca îţi oferă, în prima lună, o dobåndă de 6,5%, în a doua, de 6,75%, apoi de 8%, de 9%, pånă în ultima lună, cånd randamentul ajunge pånă la 17%. Acelaşi lucru se întåmplă şi pentru depozitele la termen în euro, în cazul cărora randamentele din ultima lună pot depăşi nivelul de 7% pe an. Structurate în produse de economisire oferite doar pe o perioadă de şase sau de 12 luni, depozitele cu dobåndă progresivă sunt acordate la ora actuală numai de şase bănci: Alpha Bank, Piraeus Bank, Bancpost, BRD Groupe Société Générale, ProCredit şi Bank of Cyprus. Ultimele bănci acordă produsele doar în euro, nu şi în lei.

Oferta pare extrem de tentantă în condiţiile în care dobånzile la depozitele clasice la termen în lei ajung la 9% sau 11% – 11,5%, la o serie de bănci. În cazul depozitelor în euro, dobånda din piaţă abia ajunge la 5%. Doar Banca Transilvania acordă, la depozitul la termen în lei constituit pe 12 luni, o dobåndă de 5,75% pe an.

Aceeaşi Mărie cu altă pălărie

Cu toate acestea, un calcul simplu arată că dobånda efectivă (randamentul „curat“ al unui astfel de depozit) este mult mai mică decåt nivelul dobånzii din ultima lună, nivel promovat de bănci pe toate canalele media. Astfel, în cazul produsului în lei de la Alpha Bank, dobånda începe de la 5,5% şi creşte, lună de lună, pånă ajunge la 15,25%. Cånd se analizează o ofertă de economisire, trebuie luat în calcul faptul că rata dobånzii se exprimă în termeni anuali, indiferent de scadenţă. Pentru a afla cåştigul exact, trebuie ca rata dobånzii să fie împărţită la numărul de luni de contract. Dacă împărţim valorile adunate ale dobånzilor din fiecare lună de la depozitul Progressive al Alpha Bank la 12 luni (cåt este obligat clientul să păstreze banii în bancă pentru a profita de dobånzile mari de la final) vom obţine un randament de 8,8% pentru un depozit de 4.500 de lei. În acelaşi timp, însă, pentru depozitul la termen, aceeaşi bancă oferă o dobåndă anuală de 9,25%.

E adevărat, nu la toate băncile regăsim această situaţie. Există şi bănci la care se poate obţine un randament mai bun cu ajutorul dobånzilor progresive decåt dacă ai ţine banii la aceeaşi bancă într-un depozit clasic pe 12 luni. Şi la Piraeus Bank şi la Bancpost, dobånzile progresive oferă randamente cu cel puţin 0,5% mai mari decåt dobånda clasică a băncii. Situaţia este identică şi pentru depozitele în euro. Din păcate, însă, nimeni nu cåştigă prea mult din aceste dobånzi crescătoare. Diferenţa de randament este insesizabilă, pentru sume mici traducåndu-se într-un cåştig de cåteva zeci de lei. În cazul Piraeus Bank, de exemplu, dobånda la depozitul progresiv este mai mare cu 68 de lei decåt la depozitul clasic. Iar aceasta este este banca unde diferenţa dintre dobånda progresivă şi cea clasică este cea mai mare.

Băncile comerciale încearcă să instituie o nouă tendinţă în piaţă, după intoroducerea depozitelor structurate (economii bancare combinate cu unităţi ale unui fond de investiţii), prin care să stimuleze populaţia să economisească pe perioade mai lungi. Media economiilor populaţiei se păstrează în continuare la o limită de timp de trei luni.

În plus, piaţa bancară merge către multiplicarea produselor de economisire pentru a atrage cåt mai mulţi clienţi în sistem. Aşa se explică şi apariţia promoţiilor sezoniere ale băncilor.

116-16313-27roxanahalmageanu.jpg«În cazul Depozitului Crescător, banca garantează dobånda din prima lună, chiar dacă depozitul este lichidat înainte de termen, fără penalizări.»
Roxana Hălmăgeanu – Şef Departament Dezvoltare Produse Piraeus Bank

11,5% este cea mai mare dobåndă din piaţă practicată de cåteva bănci pentru depozitele la termen în lei. Interesant este că dobånzile progresive nu ating aceste randamente

116-16314-2.jpg