La fel ca Rusia lui Putin, Bulgaria a devenit un stat mafiot. Țara este cea mai coruptă din UE

Sursă: Dreamstime

Bulgaria seamănă izbitor cu Rusia în primii ani ai lui Putin, când statul de drept era folosit împotriva oponenților săi politici. În prezent, Bulgaria a devenit același stat mafiot.

Astăzi, țara din Uniunea Europeană (UE) care seamănă cel mai mult cu o țară autoritara și opresivă este Bulgaria, scrie revista britanică The Spectator. Bulgaria se confruntă cu o criză existențială, crede autorul Mark Hollingsworth. Potrivit acestuia, Bulgaria a căzut într-o autocrație condusă de o elită politică care ocolește sistemul judiciar independent și impune o cultură a impunității.

În esență, aceasta este noua Rusie, susține autorul. Având în vedere legăturile sale istorice cu Rusia, nu este de mirare că Bulgaria sprijină Ucraina în mod ambiguu și fără tragere de inimă, mai citim în material.

O problemă de reputație pentru UE

Potrivit Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Ceva ce creează o problemă serioasă de reputație pentru Uniunea Europeană și Consiliul Europei, notează „The Spectator”. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Sofia are „lacune mari în ceea ce privește drepturile omului”, precum și „probleme serioase cu independența justiției și corupția din guvern”.

Bulgaria este condusă de o cleptocrație autocrată și de oligarhi ale căror origini pot fi urmărite în trecut până la rețeaua de spionaj din epoca comunistă, Securitatea Statului și privatizarea activelor profitabile ale statului, potrivit autorului articolului. Revista britanică, care apare din 1828, îl citează și pe fostul ministru bulgar de justiției Hristo Ivanov, potrivit căruia această criză subminează încrederea în UE, acesta nereușind să reacționeze la escaladarea corupției din cea mai săracă țară a sa.

În centrul acestei crize se află lipsa de independență a sistemului de justiție, notează Mark Hollingsworth. „Problema este că procurorul-general bulgar are o putere enormă și exercită o influență disproporționată în Consiliul Judiciar Suprem și asupra judecătorilor”, a declarat pentru publicație Toby Cadman, un avocat care a lucrat în Bulgaria. „Asemenea Rusiei, erodarea statul de drept este prima victimă pe drumul către autocrație”, citim în continuare în publicație.

Procurorul-general Ivan „Caschetă” Gheșev a fost „ales” fără nicio opoziție în 2019, iar alegerea sa a fost întâmpinată cu proteste, nemulțumiții avertizând că „mafia oligarhică a preluat statul și și-a extins sfera adânc în instituții precum justiția, mass-media și serviciile de securitate”, amintește publicația britanică. Și încă ceva: „Un procuror-general în funcție poate face abuz de funcția sa oficială sau să comită alte infracțiuni fără a fi pedepsit”, a declarat avocatul Radosveta Vasileva. „În esență, acest organism este una dintre principalele amenințări la adresa statului de drept în Bulgaria”.

Cazul Nexo

Rolul atotputernic al procurorului general ca organism de aplicare a legii este ilustrat de cazul Nexo – o companie globală de top de tip fintech care gestionează active de peste 2 miliarde de dolari în 200 de țări, scrie sursa citată. Din ianuarie 2023, Nexo și angajații săi din Bulgaria sunt sub asediul parchetului. „Acesta a fost un atac coordonat cu acuzații de comportament criminal, bazate pe acuzații fabricate și motivate politic”, a spus Toby Cadman. „Procurorul general a încercat să atragă parteneri internaționali din organismele de aplicare a legii pentru a da legitimitate anchetei împotriva Nexo și a directorilor săi în contextul unui proces inechitabil”, se arată în publicație.

Pentru că acele încercări au eșuat, ei „au ridicat acuzații extrem de controversate”, spune Cadman. „Realitatea este că directorii Nexo au devenit ținta atacurilor din cauza sprijinului lor pentru opoziţia politică, reforme şi împotriva corupţiei”, subliniază avocatul.

Bulgaria se confruntă cu un moment critic care are consecințe serioase asupra încrederii în UE. Congresmanul american Warren Davidson l-a numit chiar pe procurorul general „o amenințare la adresa stabilității NATO”.

Bulgaria este o țară care seamănă izbitor cu Rusia din primii ani ai lui Putin, când statul de drept era folosit pentru a urmări în instanță oamenii de afaceri care s-au opus programului său politic. Acum, după ce Războiul Rece a fost reînviat, Bulgaria s-a transformat – la fel ca și Rusia – într-un stat mafiot, conchide The Spectator.