La final de recoltare, preţul grâului continuă să scadă

Recoltatul grâului se apropie de final, în unele zone s-a şi încehiat deja, iar preţul de vînzare este în continuă scădere. Cele mai mici preţuri, atât la grâul de panificaţie, cât şi la cel de furaj, se înregistrează în zona Banatului

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, preţul grâului continuă să scadă în întrega ţară. De exemplu, în zona Olteniei, faţă de 691,5 lei/tonă, cu cât  se vindea la sfârşitul lunii iunie, grâul de panificaţie se vinde în ultimele zile cu 650,3 lei/tonă. În Muntenia, în aceeaşi perioadă, preţul grîului de panificaţie a scăzut de la 842,4 lei-tonă, la 679,8 lei-tonă. Cele mai mici preţuri la grâul de panificaţie se înregistrează în continuare în Banat unde, de la 881,7 lei/tonă, cu cât se vindea la începutul lunii iulie a.c, preţul a scăzut la 608,01 lei/tonă.
Şi la grâul pentru furaj se înregistrează aceeaşi evoluţie, preţul  scăzând în ultimele zile până la 646,6 lei/tonă în zona Oltenia, la 642,79 lei/tonă(Muntenia) şi la 563,29 lei/tonă(Banat).
Potrivit estimărilor, producţia totală de grâu a României va fi în acest an de circa 7,2 miloane de tone, una dintre cele mai bune producţii din ultimii ani. Din păcate, ploile abundente din această vară au afectat calitatea grâului, doar o treime din recoltă fiind bună pentru panificaţie, Restul, de circa două treimi este grâu furajer dar, pentru această destinaţie, este de bună calitate.