Din păcate, pentru cei mai mulți dintre noi acesta este de-a dreptul un lux și, oricum, nici prea multă lâncezeală nu-i bună. Dacă tot ți-ai făcut drum prin orașul înzăpezit, îți recomand să mai zăbovești un pic pe-afară pentru că Bucureștiul mai poate să-ți ofere și câte o surpriză plăcută din când în când. De exemplu, una care să-ți facă iarna de-afară mai mult decât suportabilă. Se numește “La Fondue” și este un restaurant cu specific elvețian deschis de curând în Centrul Vechi. Numele este, evident, inspirat de celebrul tip de mâncare devenit destul de popular în ultimele decenii în Europa sau în Statele Unite. Termenul “fondue” provine de la verbul “fondre” care înseamnă în franceză “a topi”. Două sau trei tipuri de brânză sunt topite și amestecate cu vin, un pic de făină și alte ingrediente după gust într-un vas special, menținut cald, la o temperatură constantă, în care mesenii își pot înmuia bucăți de pâine uscată sau de carne cu ajutorul unor furculițe speciale, lungi și subțiri. Elvețienii obișnuiesc să se adune în jurul oalelor de fondue mai ales în timpul vacanțelor de iarnă. Este un pretext de socializare și mâncarea este deseori însoțită de un vin bun, de preferință alb sau de ceaiuri întărite cu un pic de alcool. Rețetele de fondue s-au diversificat în ultimele secole, în funcție de zonele în care acest tip de mâncare a fost adoptat, iar astăzi meniul unui restaurant care servește fondue îți oferă o mulțime de opțiuni interesante.

“La Fondue” este lipit de restaurantul Red Angus Steakhouse, pe strada Franceză. Este decorat ca un han elvețian, cu multă grijă pentru detalii și în ton cu specificul bucătăriei. Pereții sunt pictați cu scene ludice reprezentând țărani sau târgoveți elvețieni de la sfârșit de secol 17, perioadă în care au apărut primele atestări documentare ale acestui fel de mâncare. Pe alocuri găsești scrise vorbe de duh care cinstesc calitățile brânzei, iar meniul conține câteva reguli de socializare pentru ocaziile în care te aflii cu prietenii la masă în jurul oalei de fondue. De pildă, poate ar trebui să știți că bărbații care scapă prea des dumicații în oală trebuie să cumpere de băut, iar femeile care fac același lucru trebuie să-și sărute vecinii de la masă.

“La Fondue” este un local pe care merită să-l vizitați cu prietenii în aceste zile friguroase. Brânzeturile delicioase aduse din Elveția, spiritul vesel al locului și vinul bun garantează pentru o seară plină de bună-dispoziție. Când am fost acolo restaurantul era destul de plin și atmosfera era una foarte plăcută. Prețurile nu mi s-au părut mari, mai ales că o oală de fondue ar trebui să fie destul de sățioasă pentru un grup de doua-patru persoane. Meniurile sunt destul de explicite, dar nu ezitați să puneți întrebări ospătarilor despre compoziția felurilor și proveniența brânzeturilor.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La începutul mesei am comandat un platou de salamuri asortate (29 de lei) foarte generos. Apoi am servit două tipuri de fondue, Savoyarde (din trei tipuri de brânză) și cu tomate (36 de lei). În afară de pâine am “scufundat” în amestecurile de fondue bucăți de cremwust (18 lei portia) și struguri (8 lei). Vă recomandăm să încercați și tradiționala Raclette (o bucată de brânză topită la foc mic, pe un accesoriu special) servită cu castraveciori și cartofi fierți (42 de lei), fondue Bourguignonne – carne de vită crudă pe care v-o preparați în ulei încins (49 de lei) și rosti – cartofi graținați cu brânză și bacon (14 lei). Din lista de vinuri vă recomandăm rose-ul californian de la Western Cellar (43 de lei) sau Chardonnay-ul chilian El Emperador (43 de lei). Ambele merg de minune cu brânzeturile pe care le veți servi.

Legendă

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

La Fondue
Str. Franceză 56
0722.511.299
www.lafondue.ro