La gadgeturi, mărimea contează!

Când vine vorba de produse hi-tech, cu siguranţă dimensiunile contează, fie că e cea mai mare plasmă pe care ţi-ai dori-o în sufragerie, fie cel mai mic şi uşor laptop. Cu toate că mulţi încă preferă laptopurile cu diagonale suficient de mari încât să poată rula o prezentare direct pe ecran, în ziua de azi aproape că nu mai există hotel, sală de conferinţă sau companie în care să nu găseşti măcar un proiector. Prin urmare, atât preferinţele consumatorilor,

Când vine vorba de produse hi-tech, cu siguranţă dimensiunile contează, fie că e cea mai mare plasmă pe care ţi-ai dori-o în sufragerie, fie cel mai mic şi uşor laptop.

Cu toate că mulţi încă preferă laptopurile cu diagonale suficient de mari încât să poată rula o prezentare direct pe ecran, în ziua de azi aproape că nu mai există hotel, sală de conferinţă sau companie în care să nu găseşti măcar un proiector. Prin urmare, atât preferinţele consumatorilor, cât şi gama producătorilor de computere portabile încep să se împartă în două categorii. Pe de o parte, laptopuri mari şi puternice – aşa-numitele înlocuitoare de desktop – cu ecran generos şi plăci video puternice, destinate amatorilor de jocuri şi multimedia sau celor care rulează aplicaţii grafice. De cealaltă parte, notebookuri din ce în ce mai mici şi mai uşoare, fără a sacrifica însă puterea de calcul, destinate celor care călătoresc mult şi folosesc computerul de oriunde s-ar afla.

Începutul acestui an a adus şi pe piaţa românească câteva exemplare care se înscriu perfect în cea de-a doua categorie. Fără îndoială, cea mai mare atenţie a atras-o noul MacBook Air, „cel mai subţire laptop din lume“, aşa cum îl cataloghează producătorul Apple. Probabil că mulţi nu vor considera Mac-urile nişte computere de business, ci mai degrabă „de fiţe“, sau cel mult destinate celor care nu se pot despărţi de Photoshop (soft destinat prelucrării imaginilor) sau de Final Cut (aplicaţie pentru prelucrare video). Dar cu noul sistem de operare Mac OS X Leopard, care permite instalarea şi lansarea Windows la pornire, sau softul Parallels (se vinde separat), care permite lansarea de aplicaţii compatibile doar cu Windows direct din sistemul de operare, fără restart, afirmaţia anterioară nu se mai susţine pe deplin. Cu o grosime de până la doar doi centimetri şi 1,36 kilograme greutate, MacBook Air adăposteşte un hard disk de 80 GB, însă îi lipseşte unitatea CD-DVD. Conţinutul stocat pe astfel de suport poate fi accesat doar de la distanţă, CD-ul sau DVD-ul fiind instalat în alt Mac şi descărcat wireless.

Performanţe maxime, dar şi preţuri pe măsură

Toshiba, în schimb, a reuşit să includă într-una din configuraţiile modelului Portrege 500 şi cea mai subţire unitate optică din lume (7 mm). Chiar şi aşa, laptopul îl concurează pe MacBook Air la titlul de cel mai subţire notebook, având 1,95 centimetri. În varianta fără unitate optică – versiunea „single spinde“, Portrege 500 cântăreşte doar 779 de grame, devenind campion la categoria cel mai uşor laptop. Faptul se datorează folosirii unei unităţi de stocare SSD (Solid State Drive) de 64 de GB, asemănătoare cu memoria flash a USB stickurilor în loc de hard diskuri. Portrege este şi ceva mai mic, având un ecran cu diagonală de 12,1 faţă de 13,3 inci la MacBook Air.

Dacă cele două laptopuri descrise anterior se bat în titluri de „cel mai şi cel mai“, cu siguranţă că unul dintre cele mai apreciate laptopuri ultraportabile din toate timpurile este seria T de la Sony, care e chiar mai mic (11,1 inci diagonala display-ului) decât concurenţii de mai sus. Noul model, TZ31, dezvoltă performanţe de top şi este foarte mic, dar complet echipat, inclusiv cu unitate optică, iar autonomia bateriei este de 7,5 ore.

Miniaturizarea poate merge chiar mai departe. Pentru cine vrea să-şi poarte laptopul în buzunar, există şi în România hibridul între notebook şi telefon mobil HTC Shift. Da, este vorba de un telefon mobil, pentru că dispozitivul cu o diagonală de numai 7 inci este echipat cu sistemul de operare Windows Mobile 6 şi conexiune 3G-HSDPA, de care se ocupă un procesor Qualcomm cu frecvenţă de 400 MHz, în timp ce un al doilea procesor, Intel de 800 MHz, are în sarcină rularea sistemului de operare Windows Vista, prezent şi pe celelalte laptopuri, mai puţin MacBook. Aşadar, este şi un minilaptop-tablet PC, cu tastatură completă „QWERTY“ (e drept, cam înghesuită), care se retrage sub ecranul sensibil la atingere (touch-screen).

Din cele patru modele, probabil că cei care vor mobilitate extremă îl vor alege pe cel din urmă, în schimbul a aproximativ 4.500 de lei. Dacă vreţi performanţă şi autonomie maxime, Vaio e alegerea, însă vă veţi uşura contul de 8.500 de lei. Tot pe aici se învârte şi preţul lui Portrege, între 1.500 şi 2.300 de euro, în funcţie de configuraţie. În fine, MacBook Air e un… Mac. Iar pentru fanii produselor Apple, probabil că preţul de 7.000 de lei nu contează atâta timp cât vor calitatea, inovaţia şi designul cu care s-au obişnuit.

0,779 kilograme, este greutatea minimă la care s-a ajuns pentru un laptop complet echipat. Toshiba Portrege şi MacBook Air sunt şi cele mai subţiri laptopuri, cu 2 centimetri grosime

Sony VAIO VGN-TZ31XN/B

Procesor Intel Core 2 Duo U7600 (1,2 GHz), memorie de 2GB DDR2 SDRAM, hard disk de 120 GB, placă grafică Intel GMA 950 (256MB shared), unitate optică DVD+-RW/+-R DL/RAM, ecran de 11,1 inci, Windows Vista Business, 1,19 Kg, 8.499 lei. (www.sonycenter.ro)

MacBook Air

Procesor Intel Core 2 Duo (1.6GHz), memorie 2GB DDR2 SDRAM, Hard disc: 80GB Parallel ATA, Procesor grafic Intel GMA X3100 (144MB shared), ecran 13,3 inci, Mac OS X Leopard, 1,36 kg, 6.957 lei. (www.apple.ro)  

 

HTC Shift

Procesoare Intel 800MHz – Qualcomm 400MHz, GSM/GPRS/EDGE/HSDPA/UMTS, memorie 1GB RAM, HDD 40 GB sau 60 GB, ecran 7 inci, Windows Vista Business, 800 grame, 4386,53 lei (www.pcfun.ro)

 

Toshiba Portege R500-10U

Procesor Intel Core2 Duo U7600 (1,2 GHz), memorie de 2GB DDR2 SDRAM, hard disk de 64 GB SSD, placă grafică Intel GMA 950 (256MB shared), ecran de 12,1 inci, Windows Vista Business, 0,779 Kg, 2.229 euro. (www.scop.ro)

Capital – Editia nr.14, data 9 aprilie 2008