Temperatura ridicata si umiditatea atmosferica sunt doi factori care, in Romania, conduc la un consum sporit de bere, in timp ce, in majoritatea tarilor, acest produs nu este influentat de clima.
Conditiile meteorologice nefavorabile din lunile mai si iunie, cand temperaturile au fost mai scazute decat media normala pentru acea perioada a anului, nu i-au avantajat deloc pe producatorii de bere. Din acest motiv, piata a inregistrat in primele sapte luni ale anului 2001 o usoara scadere, cu 4,9% (356.487 hectolitri), fata de ianuarie – iulie 2000, conform datelor furnizate de Ursus SA, date care provin din studii de cercetare realizate de companii independente.
Perioada de varf a inceput abia in a doua jumatate a sezonului estival, datele pentru luna iulie a.c. indicand vanzari mai mari decat luna iulie a ultimilor cinci ani. Acest lucru confirma faptul ca scaderea initiala a fost generata mai degraba de ploi si de temperaturile scazute, decat de alti factori legati de mediul de afaceri, piata romaneasca fiind inca destul de mult influentata de schimbarile meteorologice. In luna august, producatorii au incercat sa recupereze din pierdere, insa cresterea inregistrata nu a fost semnificativa. Cu alte cuvinte, piata a ajuns intr-un punct stationar, dar trebuie retinut faptul ca, in august 2001, vanzarile au crescut cu aproape 100% fata de august 1997.
„Piata romaneasca de bere a atins un stadiu de maturitate, in care cresterile nu sunt atat extensive, adica axate in principal pe investitii de la zero si pe dezvoltarea a noi capacitati de productie, cat mai degraba intensive, axate pe calitate, pe investitii in marketing si distributie”, afirma Steve Woodward, presedintele companiei Ursus SA.
Astfel ca, romanii au acum posibilitatea de a consuma berea pe care o doresc, deoarece calitatea produselor este ridicata, iar varietatea de marci prezente in comert poate satisface orice gust special. Noul stadiu de dezvoltare a pietei se reflecta si in numarul redus de lansari de noi marci, producatorii concentrandu-si eforturile asupra mentinerii celor deja existente in atentia si constiinta consumatorilor. Se stie ca, uneori, mentinerea cotei de piata este un obiectiv mai greu de atins decat obtinerea de noi procente, iar sustinerea unei marci cunoscute de public necesita un efort creativ mai mare decat lansarea unui nou brand. Tocmai de aceea, din punctul de vedere al mediului de afaceri, piata ramane foarte interesanta, mai ales daca luam in considerare competitia la care asistam de cativa ani in acest sector de activitate.
Dintre giganti, concernul Brau Union, parte a grupului austriac BBAG, ocupa pozitia fruntasa pe primele opt luni ale acestui an, cu 35% din piata. South African Breweries (SAB), care a achizitionat recent societatea Bere Timisoreana, se claseaza pe locul doi in topul producatorilor internationali.
Litoralul, locul ideal pentru relansari
Si in aceasta vara, producatorii au adoptat diverse strategii de comunicare, de la promotii si sponsorizari, la relansari de noi marci. Batalia cea mare s-a dat ca intotdeauna pe litoral, unde au fost prezenti toti marii producatori internationali si regionali. Eforturile lor promotionale s-au concentrat, in special, pe segmentul de bere mediu, care a inregistrat o crestere semnificativa. Interbrew a lansat Berea Caraiman, iar BBAG a recurs pentru marcile Golden Brau, Silva si Ciuc la campanii sezoniere avand ca tinta un public mai tanar, dornic sa se distreze.
In acest moment, piata tinde sa-si dezvolte segmentul mijlociu si pe cel premium, motiv pentru care, unii dintre producatori, in ultimele lor campanii au pus accent pe atributele aspirationale ale marcilor detinute in portofoliu.
La inceputul verii, vremea n-a tinut cu berarii
25 octombrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 25 octombrie 2001, 15:00
Temperatura ridicata si umiditatea atmosferica sunt doi factori care, in Romania, conduc la un consum sporit de bere, in timp ce, in majoritatea tarilor, acest produs nu este influentat de clima.Conditiile meteorologice nefavorabile din lunile mai si iunie, cand temperaturile au fost mai scazute decat media normala pentru acea perioada a anului, nu i-au avantajat deloc pe producatorii de bere. Din acest motiv, piata a inregistrat in primele sapte luni ale anului 2001 o usoara scadere, cu 4,9% (3
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Investitiile Michelin in Romania: ecuatii cu mai multe necunoscute
- Nu toti softistii au scapat de impozite
- Firme producatoare de obiecte promotionale (II)
- Sare in aer cosul zilnic al romanilor
- Razboiul macilor
- BNR toaca 4,5 milioane de bancnote pe zi
- Botea are un dosar care-l poate arunca dupa gratii
- Continua scaderea preturilor la Bursa
- Noutati editoriale
- Dolarul ia viteza