Existenta acestui tip de contracte la termen este data de necesitatea jucatoriilor pe piata energetica de a-si diminua riscurile legate de consumul de energie electrica, termica sau gaze naturale in timpul iernii.
Variatiile de temperatura si vreme au un impact major asupra multor afaceri, cum ar fi cele legate de energie, agricultura, asigurari, bunuri de larg consum sau chiar costume de baie sau clapari. Tranzactionarea contractelor futures pe vreme va permite companiilor din aceste domenii sa-si imparta cu altii riscul diminuarii afacerii.
„Schimbarile neasteptate de vreme sunt in mod frecvent citate de companii sau autoritati guvernamentale ca avand un impact major asupra productivitatii, cifrei de afaceri si profitului estimat. Contractele futures pot deveni astfel un instrument important de diminuare a riscului managerial pentru firmele ale caror afaceri sunt la cheremul schimbarilor de temperatura”, spune Simon Raybould, director general al LIFFE.
Listarea initiala a contractelor futures pe vreme va fi facuta in functie de indicele mediu de temperatura lunar, dar si de cel al zilelor din timpul iernii. Pentru inceput, sunt acceptate orasele Londra, Paris si Berlin, dar specialistii de la LIFFE se asteapta ca in urmatorii ani contractele sa se aplice in toate capitalele europene. Valoarea unui contract futures pe vreme va fi de 3.000 de lire sterline sau euro, iar valoarea valorii contractului (castigul sau pierderea minima) a fost stabilita la 30 de lire sterline sau euro. Fluctuatiile minime de temperatura la stabilirea castigului sau pierderii vor fi de 0,01 grade Celsius. Cu alte cuvinte, investitorul care pariaza 3.000 de euro pentru un contract la termen cu o temperatura de 10 grade poate castiga minimum 30 de euro daca in ziua scadentei vremea este de 10,1 grade sau 9,9 grade Celsius.
In SUA, de exemplu, autoritatile federale au estimat ca afaceri de peste o mie de miliarde de dolari sunt dependente de temperatura si de schimbarile de vreme.
La Londra se pariaza si pe vreme
6 decembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 6 decembrie 2001, 14:00
Existenta acestui tip de contracte la termen este data de necesitatea jucatoriilor pe piata energetica de a-si diminua riscurile legate de consumul de energie electrica, termica sau gaze naturale in timpul iernii.Variatiile de temperatura si vreme au un impact major asupra multor afaceri, cum ar fi cele legate de energie, agricultura, asigurari, bunuri de larg consum sau chiar costume de baie sau clapari. Tranzactionarea contractelor futures pe vreme va permite companiilor din aceste domenii sa-
Etichete: arhiva,
vreme
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook