La loteria turismului mondial, Spania a tras lozul castigator

In ultimii doi ani, turismul international a fost dominat de o combinatie mortala intre nesiguranta politica si rezultate economice slabe. Schimbarile globale au influentat consumul, ceea ce pentru turism a insemnat tarife mai mici, ca urmare a cererii scazute, plus reducerea costurilor pe sectorul de calatorii de afaceri. Pe ansamblu, aceste noi conditii au generat nu atat o scadere a volumului de vanzari, cat o modificare a destinatiilor, oamenii dorind sa calatoreasca fie cu masina, fie cu tr

In ultimii doi ani, turismul international a fost dominat de o combinatie mortala intre nesiguranta politica si rezultate economice slabe. Schimbarile globale au influentat consumul, ceea ce pentru turism a insemnat tarife mai mici, ca urmare a cererii scazute, plus reducerea costurilor pe sectorul de calatorii de afaceri. Pe ansamblu, aceste noi conditii au generat nu atat o scadere a volumului de vanzari, cat o modificare a destinatiilor, oamenii dorind sa calatoreasca fie cu masina, fie cu trenul…Oricum, dar nu cu avionul. Turistii au asteptat sa vada ce se intampla, fapt care a generat rezervari de ultima ora si a obligat agentiile si hotelurile sa lanseze oferte speciale.
Schimbarile globale au accelerat fenomene care incepusera sa-si faca timid aparitia. Companiile aeriene cu costuri reduse s-au dezvoltat exploziv atat in SUA cat si in Europa, iar Internetul a devenit nu doar o sursa de informatii, ci si o modalitate de planificare si rezervare a unei excursii. Turismul individual a proliferat, in timp ce marii turoperatori traverseaza o perioada dificila.
Prima parte a lui 2003 nu a fost altceva decat o continuare a fenomenelor din ultimii doi ani. Mult asteptata revenire economica a fost amanata din cauza nesigurantei politice provocate de conflictul din Irak. Izbucnirea in martie a razboiului din Irak a cauzat o cadere brusca a cererii, mai ales in ceea ce priveste transportul aerian si calatoriile catre zone apropiate de conflict.
O data cu interventiile militare din martie, turismul din majoritatea tarilor a suferit caderi importante, cele mai severe scaderi fiind inregistrate in Israel, Croatia, Turcia si Cipru. Cererea turistica din luna martie a fost influentata si de faptul ca Pastele – care in multe tari da startul sezonului – a fost sarbatorit anul acesta in aprilie. Unele tari insa au rezistat eroic conjuncturii nefavorabile si au inregistrat un numar surprinzator de turisti straini. Astfel, Italia si Spania au avut cresteri de 3% in primele trei luni din an, Marea Britanie de 1%. Analistii apreciaza ca din aprilie incoace situatia s-a imbunatatit vizibil si ca, pe ansamblu, 2003 va fi un an mai bun decat estimarile. Iata cum a debutat anul in primele trei destinatii de vacanta din lume: Franta, Spania, SUA:
Franta
Industria turistica franceza traverseaza o criza grava, cele mai relevante exemple fiind problemele cu care se confrunta parcul de distractii Eurodisney si inchiderea cunoscutelor case de toleranta de pe Rue Pigalle. Statisticile oficiale prezentate saptamana trecuta arata ca numarul turistilor straini in Franta a scazut considerabil, tinand cont ca aceasta tara este pe primul loc in lume in topul destinatiilor de vacanta. Printre factorii care au accelerat declinul se numara anularea mai multor festivaluri traditionale, incendiile recente din regiunile impadurite, tensiunile diplomatice dintre Franta si SUA, epidemiile de boli contagioase, precum si grevele angajatilor din sectorul public. Raportul pe luna iulie al ministerului francez al turismului arata ca in timp ce germanii si-au pierdut interesul pentru Franta, din cauza situatiei economice dificile, numarul vizitatorilor americani a scazut foarte mult din cauza razboiului din Irak, iar numarul turistilor din Asia s-a redus ca urmare a epidemiei de SARS. Reprezentantii industriei hoteliere franceze apreciaza ca numarul strainilor care veneau pentru afaceri a scazut cu 15% la inceputul verii, in timp ce gradul mediu de ocupare a hotelurilor din Paris s-a redus cu 6 procente, ajungand la 67%. Aceasta in timp ce numarul noptilor petrecute de turistii americani in Franta s-a redus in luna mai cu aproape 40% fata de anul trecut.
Spania
Desi reprezentantii industriei spaniole de profil sunt de parere, conform Reuters, ca 2003 va fi un an mai bun decat 2002, hotelierii afirma ca trei factori negativi le strica socotelile. Rezervarile pe ultima suta de metri, presiunile sporite facute de catre marii turoperatori pentru discounturi insemnate, precum si reducerea sejurului turistilor germani umbresc soarele Spaniei. Asociatia hoteliera national Zontur sustine ca, in ciuda inceputului de an slab, in lunile de vara toate regiunile au avut rezervari satisfacatoare. Exceptie a facut zona Cataluniei, unde turismul a scazut cu 5% din cauza invecinarii cu Franta. Daca hotelierii sunt multumiti de gradul de ocupare, care a depasit 90% in luna iulie, sunt mai putin fericiti in privinta nivelului tarifelor, foarte scazute in Insulele Baleare si in Catalunia.
SUA
Modificarea conditiilor meteorologice, majorarea pretului benzinei, cresterea ratei somajului si amenintarile teroriste i-au determinat pe americani sa stea acasa. Aceasta in ciuda faptului ca hotelurile si-au redus tarifele cu pana la 20%, iar restaurantele au lansat nenumarate oferte de genul ,,platesti unul si iei doua,,. Daca promotiile asigura un grad bun de ocupare, ele nu pot umple si buzunarele, astfel ca majoritatea companiilor din industrie au emis avertismente legate de profit. De la Cape Cod pana in California, sezonul turistic este slab, desi in luna mai estimarile analistilor erau pozitive, in conditiile in care razboiul se incheiase, iar bursa isi revenise. Nesiguranta legata de razboi s-a transformat in nesiguranta legate de slujbe. In plus, vremea nu a tinut deloc cu americanii. Saptamani intregi de vreme rece si umeda au fost urmate de calduri insuportabile, ceea ce a determinat un numar mare de americani sa-si amane vacanta. Intr-un sondaj efectuat in iunie, 54% din americani au declarat ca nu intentioneaza sa plece in concediu in 2003, in comparatie cu 49% anul trecut.