La mare, casele aduc miliarde

A trecut si luna septembrie si s-a tras linie pentru afacerile acestui sezon la marginea marii. Camerele cu doua paturi la particulari au ajuns in acest an la 600.000-700.000 lei/zi, iar afluxul de turisti a inregistrat in acest an un record, intr-o perioada mai mare decat de obicei - de la jumatatea lunii mai, pana la jumatatea lunii septembrie. O camera in cladirea din imagine s-a inchiriat in medie cu 600.000 lei/zi. Acum este de vanzare cu 100.000 USD, in pretul proprietatii intrand si un t

A trecut si luna septembrie si s-a tras linie pentru afacerile acestui sezon la marginea marii. Camerele cu doua paturi la particulari au ajuns in acest an la 600.000-700.000 lei/zi, iar afluxul de turisti a inregistrat in acest an un record, intr-o perioada mai mare decat de obicei – de la jumatatea lunii mai, pana la jumatatea lunii septembrie.
O camera in cladirea din imagine s-a inchiriat in medie cu 600.000 lei/zi. Acum este de vanzare cu 100.000 USD, in pretul proprietatii intrand si un teren de 694 mp.
Ioan Ududec, director al agentiei imobiliare Elion Constanta, o considera cea mai buna investitie a acestui moment – are un numar mare de camere, saptesprezece, dispuse in sistem minihotel, cu terase largi si pline de flori, umbrite de ramurile bogate ale copacilor ce o inconjoara. Cu toate ca este un imobil vechi, este bine intretinut, are o arhitectura deosebita si este amplasat intr-o zona excelenta a statiunii Eforie. In plus, tot sezonul a fost plin de turisti, afirma reprezentantul agentiei.
Ioan Ududec sustine ca, pentru business, este mult mai eficienta o cladire cu multe camere (10,20,30), chiar daca incaperile sunt de dimensiuni mici si echipate la nivel mediu, deoarece la acest nivel se gasesc mult mai usor clienti pentru inchiriere si creste astfel gradul de ocupare. Exista cateva oferte de acest tip pe piata – fie de cladiri vechi, la 60.000 USD-120.000 USD, fie de cladiri nou construite, la preturi de 150.000-200.000 USD. De exemplu, un proprietar cere 170.000 USD pentru o astfel de vila noua, tip minihotel, cu 21 de camere si 13 grupuri sanitare, cu garaj, in Eforie.
Un alt tip de oferta este cea a vilelor construite dupa model occidental, cu living si camere mari, cu bai superutilate si mobilier modern. Acestea se cumpara insa pentru uz personal sau cu circuit inchis, pentru una sau doua familii. Proprietarul unei astfel de vile moderne din Constanta a obtinut 145.000 USD, la un nivel de finisaje superior (marmura, geamuri termopan si mobilier de lemn masiv). In timpul verii, i s-a oferit 1.500 USD/luna pentru inchiriere, insa a preferat sa astepte un cumparator, pe care, de altfel, l-a si gasit. Altele isi asteapta insa clientii: pentru o vila cu doua etaje si mansarda, cu vedere spre malul marii, din zona Casei Casatoriilor, se cere 200.000 USD, iar pentru o casa de vacanta cu mansarda pentru doua familii, cu teren de tenis si alte facilitati, situata la Siutghiol, 85.000 USD.
Pentru cine vrea sa-si construiasca singur o casa sau o vila la malul marii, Elion are o veste buna: in Constanta a scazut pretul terenurilor. Pentru o parcela de 260 mp la marginea marii se cere 90 USD/mp, acolo unde vecinii au obtinut in urma cu doi-trei ani si 200-250 USD/mp, pe terenuri cu suprafete mai mari. Aceste amplasamente cu vedere la mare reprezinta maxime, care rareori ajung la 150 USD/mp, pentru vederi deosebite (un teren de 2.000 mp, care are vedere si spre mare si spre doua lacuri, care s-ar preta, de exemplu, pentru un complex turistic).
Preturile la terenuri pentru constructia de locuinte pleaca de la 25 USD/mp si ajung de regula la 120 USD/mp. Pentru zonele noi unde se construieste, proaspat trecute in intravilan, preturile sunt si mai mici. Parcelele bune, cu acces usor, se vand cu 18-20 USD/mp, iar cele din spate, fara racorduri la apa curenta si energie electrica, in medie, cu 7 USD/ mp.     

Calificative

Suprafata: *****
Imobilul are 600 mp si este astfel construit incat sa fie cat mai eficient pentru inchiriat: are un spatiu de receptie, un birou si 17 camere, unele mai mici, altele mai mari, cu dimensiuni in jur de 15-20 mp; camerele mai mari au baie proprie, cele mici sunt grupate cate doua la o baie cu dus. Pentru turistii care vor sa gateasca exista in incinta patru bucatarii si anexe. La fiecare doua camere exista cate o terasa mare, spatioasa, de 20 mp.

Lumina naturala: *****
Camerele au ferestre mari, iar terasele sunt deschise si spatioase.

Grad de intretinere a cladirii: ****
Cladirea a fost construita in 1935, dar are structura de rezistenta neafectata de trecerea timpului iar peretii sunt solizi. Actualii proprietari au facut reparatiile la zi.

Finisaje si atmosfera: ****
Este o pensiune cu aer de inceput de secol XX, cu arhitectura interbelica, cu finisaje medii, dar de efect, prin pastrarea acestui specific.

Dotari: ***
Casa este echipata ca un minihotel pentru o categorie medie de clienti: bai cu dusuri si grupuri sanitare, centrala termica proprie pe gaze, mocheta si mobilier clasic.

Spatiu verde: *****
In apropiere se afla un parc, si zona este linistita. Casa este inconjurata de copaci mari, batrani, umbrosi – o adevarata delectare pentru clienti, in dupa-amiezele fierbinti, dintre perioadele de plaja.

Amplasament: *****
Este situata in centrul statiunii Eforie Sud, la 200 m de plaja, in spatele unui parc, un amplasament ideal pentru turistii care-si doresc un concediu linistit, in apropierea marii. La 400 m se afla lacul Techirghiol, cu centrul de tratamente cu namol.

Shopping: *****
La 150 m se afla zona comerciala a statiunii, cu buticuri, puncte alimentare si magazine de suveniruri.

Raport pret-calitate: *****
Pretul de vanzare este de 100.000 USD. In aceasta vara, camerele s-au inchiriat cu 600.000 lei/zi, ceea ce a insemnat in medie 20 USD/zi. La o rata de inchiriere de 85% (in perioada de varf a fost arhiplin, dar in extrasezon au mai ramas camere goale), inseamna 300 USD/zi si 27.000 USD pe sezon (iunie, iulie, august). In plus, anul acesta au venit multi clienti si in lunile mai si septembrie, datorita campaniei de promovare a litoralului romanesc. In cinci ani investitia s-ar amortiza, luand in calcul si inerentele cheltuieli cu personalul si de intretinere a imobilului.