Cel mai bine se inchiriaza vilele superdotate, obligatoriu cu aer conditionat, sau cele foarte ieftine
Pentru ca afacerea sa fie si profitabila, la mare este nevoie de cea mai buna locatie, de preferat in apropierea plajei, si de cunoasterea exacta a profilului clientului.
Pe litoral se cauta fie vilele mici, dar cu finisaje de lux, care se inchiriaza si cu luna, fie vilele foarte mari, gen pensiune, cu peste opt camere.
“Imobilele de genul vila de lux se inchiriaza la firme sau persoane fizice care doresc sa stea o luna sau tot sezonul (am avut cereri in acest sens). Chiria variaza in functie de dotari, de obicei sunt cerinte pentru dotari peste medie”, declara Paul Dogaru, director al agentiei Coriax din Constanta. El da ca exemplu o companie care, de curand, a solicitat cateva vile cu sase camere, in apropierea marii, pentru care sa plateasca o chirie intre 5.000 si 6.500 euro.
De aceeasi parere este si Dan Dragsan, area manager Eurisko: “Pentru activitatea de inchiriere, cel mai bine se preteaza apartamentele de una si doua camere din vilele situate in apropierea plajelor, dar si apartamentele din blocurile nou construite. Dotarile acestora trebuie sa se ridice la un nivel inalt pentru a fi pretabile acestui tip de afacere – finisaje de calitate buna, aer conditionat, terase amenajate generoase”.
De cealalta parte se situeaza vilele mari, obligatoriu cu angajati permanenti. Potrivit aceleiasi agentii, o astfel de proprietate, cu 20 de camere, aduce pe un sezon 32.000-34.000 de euro numai din cazare. Acestea sunt venituri “in mana”, dupa scaderea unui procent, de circa 20%, care reprezinta costurile cu intretinerea si taxele catre stat. Pentru a obtine acest profit, efortul este mai mare, pentru ca doar in trei luni trebuie sa convingi un numar mai mult decat dublu de turisti sa stea in vila ta, in conditiile in care la munte acesti bani ii scoti dintr-o vila cu sase camere.
O astfel de supra-vila de pe litoral (mare ca suprafata si numar de camere, dar cu finisaje medii) costa insa mai mult, minimum 300.000 de euro. Exista insa si mai ieftine. In Mamaia Sat, de exemplu, la vanzare o vila cu 11 camere costa 250.000 de euro.
Concluzia este ca la mare iti trebuie mai multi bani pentru investitie si un apetit mai mare pentru risc sau cel putin disponibilitatea de a “imparti” castigul cu specialistii imobiliari locali, pentru a “pescui” chiriasi pe termen cat mai lung si fara prea multa bataie de cap.
Reteta Inchirierii
unei vile la mare
finisaje de lux sau ieftine
De la 6 camere in sus, pentru finisaje de lux, si de la 8 camere, pentru finisaje ieftine.
Gradul minim de ocupare a unei vile situate pe litoral este de maximum 30% pe an, iar cel mediu, 20%.
Perioada de recuperare a investitiei: 9-10 ani
castigul mediu pentru o vila de 20 de camere, care poate fi cumparata cu minimum 300.000 de euro este de 33.000-34.000 de euro/an.
Atentie la: Atragerea clientilor, inca de la inceput. Spre deosebire de munte, unde se inchiriaza aproape orice, la mare concurenta este mult mai mare si “prind” mai ales vilele ultraluxoase sau cele cu finisaje ieftine, chirii mici si numar mare de camere.
Nivelul la care se afla terenul; exista zone inundabile permanent, mult mai ieftine, in care s-a construit in ultimii ani, dar unde, din acest an, s-a interzis eliberarea autorizatiilor de construire din cauza inundatiilor.