Exista dispozitii legale cu privire la impartirea dividendelor intre asociatii
unei SRL ?

Niculae Rosescu – Craiova



Partea din beneficii care se plateste fiecaruia dintre asociati poarta denumirea de dividend. Dreptul la dividende are ca temei detinerea de catre asociat a unor parti sociale. Intinderea dreptului la dividende este diferentiata, in functie de: vointa asociatilor, cota de participare la capitalul social si rezultatele activitatii societatii.


In privinta impartirii beneficiilor intre asociati, legea consacra libertatea asociatilor de a decide impartirea acestora. Astfel, potrivit Legii nr. 31/1990, actul constitutiv va cuprinde “partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi.”


In practica, pot exista, in principiu, doua situatii:


1) Asociatii nu stabilesc modul de impartire a beneficiilor si a pierderilor in actul constitutiv.
Dividendele, in acest caz, se platesc asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.


2) Asociatii stabilesc modul de impartire a beneficiilor si de impartire a pierderilor in actul constitutiv.
In acest caz, asociatii sunt in drept sa acorde unui asociat un procent de beneficii mai mare decat contributia la formarea capitalului social, in scopul recompensarii sale pentru o anumita activitate (cum ar fi indeplinirea functiei de administrator). Legea nu interzice stabilirea, in actul constitutiv, a unui procentaj de beneficii mai mare decat contributia la formarea capitalului social pentru un asociat.


Clauza leonina


Legea interzice insa asa-numitele “clauze leonine”, adica acele intelegeri care favorizeaza unii asociati in detrimentul celorlalti asociati.


Este nula intelegerea prin care un asociat isi rezerva totalitatea castigurilor sau prin care s-a convenit ca unul sau mai multi asociati sa fie scutiti sa participe la pierderi.
Daca este prevazuta o asemenea clauza leonina in actul constitutiv, parerile doctrinare sunt impartite astfel:


1) va opera nulitatea numai cu privire la aceasta clauza in intregul ei, cu mentinerea valabilitatii contractului de societate;


2) va opera nulitatea contractului de societate.
Deoarece nulitatea contractului de societate prejudiciaza securitatea raporturilor juridice, suntem de parere ca solutia trebuie sa fie nulitatea clauzei leonine, cu mentinerea valabilitatii contractului de societate.


In doctrina, s-a sustinut ca nu este permisa nici atribuirea unui dividend care sa depaseasca in mod evident disproportionat cota de participare la capitalul social. In opinia majoritara, se sustine ca este admisibila atribuirea unui dividend care sa nu corespunda matematic participarii la capital, cu conditia ca variatia fata de aceasta sa nu fie prea mare. In caz de disproportie semnificativa, s-a sustinut ca ne-am afla in prezenta unei clauze leonine.


In ambele cazuri, participarea la beneficii si la suportarea pierderilor se raporteaza la capitalul social varsat, iar nu la capitalul social subscris de fiecare asociat.
In practica, au existat si cazuri in care cota de participare la capitalul social era de 99%, si participarea la beneficii si pierderi de 1%.


Conform principiului libertatii asociatilor, este permisa stabilirea unei cote mai mari de participare la beneficii si la pierderi decat cota de participare la capitalul social.