Partea vizibila pentru cetatenii romani a schimbarii sistemului de sanatate o constituie aparitia cabinetelor medicilor de familie, majoritatea inlocuind fostele dispensare teritoriale. Specialitatea medicilor de familie este medicina generala sau pediatria. Din numarul total de medici din Romania – aproximativ 12.000 – 40% sunt medici generalisti, deci potentiali medici de familie. Pentru a beneficia de gratuitate totala sau partiala a actului medical, fiecare cetatean care contribuie la fondul asigurarilor de sanatate are obligatia sa fie inscris pe lista unui medic de familie. Alegerea medicului de familie este lasata la latitudinea fiecarui asigurat, preferabil fiind ca acesta sa se afle in apropierea domiciliului solicitantului. In orice situatie, cu exceptia urgentelor medicale, primul drum pe care trebuie sa il faca oricine in cazul aparitiei unor simptome de boala, consta in vizitarea propriului medic de familie. Programul de activitate al unui medic de familie este de 35 de ore pe saptamana, in cabinet sau in cazuri justificate la domiciliul bolnavului. Institutia reprezentata de medicul de familie constituie fundamentul de la care pleaca intreaga conceptie a reformei sistemului sanitar.
Pentru inscriere, doritorul se prezinta cu buletinul de identitate si dovada de la locul de munca a faptului ca angajatorul a platit cei 7% la bugetul asigurarilor sociale de sanatate. „Cel care e inscris pe lista beneficiaza gratuit doar de serviciile medicale decontate de Casa Nationala a Asigurarilor Sociale de Sanatate (CNASS). Pentru serviciile nedecontate, ramane la latitudinea medicului sau a conducerii policlinicii ce anume plateste pacientul si ce nu. De exemplu, pentru o imunizare, vaccinurile incluse in programele Casei Nationale sunt gratuite. Dar daca vine un pacient care vrea un vaccin antigripal, se duce si-l cumpara si plateste injectia. Daca s-a taiat si vine pentru o sutura, eu decid daca o plateste sau nu, dar el nu este obligat sa-mi dea bani daca eu nu cer”, sustine dr. Marius Poterasu, de la Societatea Nationala de Medicina Familiei. In ceea ce priveste consultatiile la domiciliul pacientului, medicul este obligat sa se deplaseze numai daca bolnavul este nedeplasabil. In caz contrar, ramane la latitudinea medicului daca merge acasa la pacient sau nu, pentru ca acest serviciu nu este decontat de CNASS.
Nu toate serviciile
medicale sunt gratuite
Esential este faptul ca persoanele care nu pot dovedi ca si-au achitat contributia catre bugetul asigurarilor sociale vor plati integral orice serviciu medical solicitat. „Cei care nu si-au platit asigurarile pana acum pot reglementa situatia, platind retroactiv de la 1 ianuarie 1998 suma ce se ridica la aproximativ 1,5 milioane. In cazul in care pacientul nu este pe lista, dar are asigurarile platite, nu beneficiaza de gratuitati pana nu se inscrie la un medic”, afirma dr. Poterasu. Documentul care va atesta faptul ca o persoana este inscrisa in sistemul de asigurari de sanatate il constituie carnetul de asigurat, ce nu a fost insa distribuit persoanelor asigurate. Motivul? Casa Nationala a Asigurarilor Sociale de Sanatate nu a tiparit inca aceste carnete. Pana la eliberarea lor, persoanele care se prezinta la medic vor prezenta un document: salariatii vor veni cu adeverinta de la serviciu; agricultorii si liber-profesionistii, cu adeverinta de la organele fiscale; pensionarii si somerii, cu talonul de pensie; elevii, studentii si ucenicii, cu carnet; persoanele fara venituri si cele care beneficiaza de ajutoare sociale, cu adeverinta de la primarie; persoanele cu handicap, cu certificate eliberate de comisia de expertiza; militarii in termen, cu documente eliberate de organele militare.
Daca prestatia medicului la care asiguratul s-a inscris initial nu este multumitoare, acesta are dreptul sa se inscrie pe lista altui medic. Trebuie doar sa faca o cerere catre noul medic, in care sa precizeze numele medicului de la care a plecat. Cade in sarcina noului medic de familie ca sa anunte casa de asigurari asupra acestei modificari survenite in propria lista de asigurati.
Pentru a se asigura servicii medicale de calitate fara a se mari inutil costurile tratamentelor sau investigatiilor medicale suportate din bugetul casei de asigurari de sanatate, deciziile privind spitalizarea, efectuarea unor analize sau trimiterea la un doctor specialist apartin medicului de familie. Exceptiile prin care un pacient poate beneficia de ingrijiri medicale gratuite, fara trimitere de la medicul de familie, sunt urgentele medicale, situatii in care poate apela direct la serviciile de urgenta ale spitalelor sau ambulantei. In mod normal, consultarea unui medic specialist, precum si efectuarea de analize medicale, fara recomandare din partea medicului de familie, trebuie platite din buzunarul propriu.
Calitatea de asigurat confera dreptul inscrierii si pe lista unui cabinet stomatologic acreditat de casa de asigurari de sanatate. Medicul stomatolog ofera consultatii profilactice gratuite astfel: pentru copiii pana la varsta de 16 ani, nelimitat, intre 16 si 20 de ani, de 2 ori pe an, iar pentru adulti, o data pe an. Principalii benefeciari ai tratamentolor stomatologice sunt copiii, care practic beneficiaza de gratuitate totala, pentru adulti compensarea acordata de casa de asigurari fiind cuprinsa numai intre 40-60%, diferentele suportandu-se de catre asigurati. Casele de asigurari de sanatate impun un plafon lunar al bugetului medicului stomatolog, de aproximativ 10 milioane lei. In cazul in care se depaseste plafonul lunar, medicul stomatolog va intocmi liste lunare de asteptare pentru gratuitati. Masura limitarii tratamentelor stomatologice a fost necesara pentru incadrarea in cota alocata din bugetul asigurarilor de sanatate.