Ce aduce Santa în sac? 2008 înapoi la 2004. Conturi discreţionare distruse. Contribuţii la fondurile de investiţii, -60%. Investiţiile personale în aceeaşi clasă. Moralul investitorilor la pământ. Este 2008 în rezumat. N-au fost copiii cuminţi? De ce s-a întâmplat? Din refuzul de a accepta un trend descendent care lua amploare. „Lasă dom’le, că e problemă americană, ce treabă avem noi cu ei?“ sau „SIF-urile au X procente în BCR şi dacă Erste va face un pas, atunci…“ sau „E emergentă piaţa şi teoria spune că se va decupla de cele dezvoltate“. Aşa cum cei şapte ani de-acasă îşi spun cuvåntul prin prezenţa sau lipsa lor, la fel şi educaţia bursieră de bază. Îndoctrinarea, de ani de zile, cu ideea că bursa este emergentă şi trebuia să crească a condus la refuzul de a lua măsuri concrete pentru protejarea capitalul expus. Credinţa că bursa era decuplată de restul lumii a fost atåt de puternică, încåt vånzările nici nu erau de conceput pånă toamna aceasta. Aşa a devenit populară ideea de Buy &Hold, care funcţionează de minune în piaţa bull, dar te distruge în una bear, ca piaţa din prezent. Faptul că indicii bursieri au revenit astăzi la nivelul anului 2004 spune totul despre teoriile aplicate ca din carte. În 2008, lumea a pierdut masiv nu din cauza scăderii bursei. Ea se dezvoltă în cicluri, şi toata lumea ştie acest fapt.

A pierdut din cauza refuzului de a accepta ideea simplă că bursele, în ciclurile lor, au atins un top şi după el vine o scădere. Pierderile s-au mărit din refuzul de a spune „Gata, ies. Dacă va fi mai bine, reintru. Pånă atunci, aştept“. Refuzul de a vedea portofoliul şi egoul intrate la apă conduce la realimentarea acestuia pånă în situaţia actuală, cånd cei mai mulţi se gåndesc să plece de la bursă atunci cånd lucrurile se vor îmbunătăţi.

Şi aşa o vom lua de la început cånd, după furtună, se vor pune bazele unei burse mai „moderne“ decåt cea anterioară. Numai că, dezvoltånd şi distrugånd bursa ca sistem şi instituţie, piaţa nu se mai poate dezvolta în ritm cu restul lumii. Pentru 2009, două lucruri sunt sigure: procentele de scădere din 2008 nu vor fi reatinse şi evoluţia va fi bazată pe cea din 2008.

Sursa: https://ta.educofin.com

138-23369-2.jpg