Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat, luni seară, că a avut discuții reprezentanții companiilor și cu mai mulți oamenii de afaceri din România privind măsurile ce pot fi luate pentru a limita un nou val al pandemiei de coronavirus și despre implementarea certificatului Covid și a voucherelor gratuite pentru testări la locul de muncă.

Șeful de la Sănătate spune că certificatul Covid va fi introdus „în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”.

„În cursul zilei de azi, 20.12.2021, a avut loc o întâlnire online cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, în contextul pregătirilor de aprobare a legislației care să asigure limitarea răspândirii COVID-19.

Adoptarea legii privind certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situației din România și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică, dar și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Anunțul lui Rafila

Reprezentanții companiilor au discutat cu ministrul Sănătății elementele legate de soluțiile pentru asigurarea continuității activității economice. Părțile au discutat despre certificatul COVID și despre voucherele de testare.

„Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului COVID-19 și va fi favorabilă controlului pandemiei.

Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”, a declarat Alexandru Rafila.

Guvernul își asumă legea privind certificatul COVID

Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru certificatul verde. Luni, certificatul verde pentru angajaţi a căpătat o formă finală în coaliţia de guvernare. Apoi, trebuie ca proiectul să îşi urmeze cursul în Parlament. Potrivit Constituției României, procedura Angajării răspunderii guvernului este una excepțională:

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.