Inainte sa intram la banuieli, instructorul modulului de „Start in afaceri”, care se desfasura in acea saptamana, Richard Simioniuc, ne-a explicat ca este prima zi in care studentii au un program mai relaxat. „Pana acum i-am tinut de dimineata pana seara in traininguri”, spune Richard. Cei 28 de studenti erau plecati pe munte, insa nu chiar in plimbare de voie: asezati pe iarba la Varful Postavaru, fiecare echipa din cele cinci formate sub supravegherea trainerilor au discutat despre „tema” pe care o aveau de facut. Pentru Universitatea de Vara, Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT) a pus la dispozitie doua vile, una la Neptun si cealalta la Poiana Brasov. In total, este vorba despre 800 de studenti care fac „scoala” pe gratis, primesc cazare si masa, plus distractie inclusa. Cursurile se tin atat in interiorul vilei, cat si in aer liber si, asa cum spune Richard Simioniuc, se pune foarte mare accent pe componenta practica. Tot el spune ca dintre participantii la modulul de „Start in afaceri” de anul trecut sase si-au deschis intr-adevar propria afacere. In sambata cand i-am vizitat, studentii s-au intors la cabana dupa amiaza si au asistat la o proiectie despre rezolvarea conflictelor in cadrul unei organizatii. Prezentarea a fost realizata de catre „Centrul de mediere si securitate comunitara” si a captat imediat atentia spectatorilor. La final, in timpul unor discutii libere, acestia ne-au povestit cum stau lucrurile in privinta initiativelor de infiintare a unei firme.”Cu asta ne ocupam noi in cadrul asociatiei din care fac parte, Liga Studentilor Economisti din Iasi. Incercam sa sprijinim studentii care vor sa-si infiinteze afaceri. Eu deja am discutat cu o colega si vrem sa punem pe picioare o agentie de publicitate”, spune Geraldine Ghinet, una dintre studentele participante. Un alt student care participa la cursurile de la Poiana Brasov are planuri serioase sa intre in afaceri. Andrei Novac, student la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, este un caz aparte. El nu doreste sa activeze in domeniul pentru care se pregateste la scoala, nu vrea nici sa se angajeze la vreo firma, ci este hotarat sa-si deschida un restaurant. In fine, Lucian Gramescu, din Timisoara, vrea sa-si infiinteze o firma in domeniul serviciilor. Insa el nu a dorit sa ne dea foarte multe detalii, pentru a-si proteja ideea. „Este foarte important ca tinerii acestia sa capete abilitati in gestionarea resurselor si, de asemenea, deprinderi relationale. O firma nu este numai contabilitate si vanzari. Este vorba despre planificare, relatii cu oamenii, valorificarea resurselor”, spune Richard Simioniuc. De aceea, trainerii acestui modul au gandit partea practica in formula organizarii studentilor pe echipe. Fiecare echipa trebuie sa elaboreze un plan de afaceri, pe care, pe baza cunostintelor acumulate, sa-l prezinte la finalul cursului. Dintre toate activitatile desfasurate, cea mai practica, si mai haioasa in acelasi timp, a fost considerata proba de „supravietuire”. Pentru aceasta, cei 28 de cursanti s-au deplasat, intr-o dimineata de duminica, in Brasov. Aici, au fost indrumati de catre voluntarii din cadrul Fundatiei Judetene de Tineret astfel incat fiecare echipa sa aiba sarcina sa. Spre exemplu, unii dintre ei au avut drept sarcina sa gaseasca, pur si simplu printre trecatori, potentiali „cumparatori” pentru anumite produse, cum ar fi o periuta de dinti. Important este, potrivit trainerilor, lucrul in echipa si felul in care gasesc solutii impreuna. Cursurile care se desfasoara in paralel, la mare, au o structura putin deosebita. Acestea nu vizeaza numai membrii organizatiilor studentesti, ci ca si cele de la munte, se adreseaza unui public mai larg si ating alte domenii, ca de exemplu educatie prin sport, prin arta, deprinderi generale de acces pe piata muncii.
Ideea unei firme de publicitate
Una dintre studente, membra a Ligii Studentilor Economisti din Iasi, planuieste sa-si deschida o agentie de publicitate. Geraldine Ghinet povesteste ca a acumulat o experienta interesanta: „Practicand jobul de agent de vanzari poti lua foarte eficient pulsul pietei. Am aflat multe lucruri facand practica la Camera de Comert si Industrie din Iasi”. In privinta lucrurilor pe care le-a invatat la Universitatea de Vara ANSIT, ea spune ca a aflat foarte multe lucruri interesante despre detaliile tehnice ale unei afaceri. „Cu toate ca multe lucruri legate de start in afaceri le-am invatat prin proiectele asociatiei, detaliile prezentate aici ma ajuta foarte mult”, mai spune Geraldine. Intrebata daca nu ii va fi greu sa patrunda pe piata firmelor de publicitate, ea spune ca este optimista.
Restaurant pentru oameni ocupati
Andrei Novac este un caz mai special, dat fiind ca mizeaza totul pe o singura carte. El este membru al organizatiei BEST Bucuresti si nu doreste sa-si gaseasca un job, ci vrea sa investeasca toate resursele proprii intr-o afacere. „Am descoperit conceptul in Spania si cred ca ar functiona si la noi. Este vorba despre un restaurant, unde sa manance micul dejun sau cina cei care n-au timp s-o faca acasa”, explica Andrei. Este, am apreciat noi, un concept intermediar intre fast-food si restaurant. Investitia estimata de Andrei se ridica la aproximativ 80.000 de euro, bani pe care acesta crede ca-i va recupera in maximum trei ani. „Am aflat la aceste cursuri multe metode de desfasurare a afacerii, finantare si calcul al costurilor, pe care nu le stiam”, spune Andrei.
Afacere In domeniul serviciilor
„Am o idee de afacere si sunt foarte hotarat s-o pun in practica. Inca nu vreau sa divulg mai multe detalii fiindca asa consider ca este mai bine”, spune Lucian Gramescu, membru in organizatia AIESEC Timisoara. El crede ca trebuie acumulata multa experienta pentru a oferi servicii de calitate. Ideea pe care doreste s-o puna in aplicare se bazeaza pe o „retea de oameni cu care sa colaborez, de la parteneri, pana la furnizori, consilieri, colaboratori, clienti”. El doreste sa planifice totul foarte bine inainte de a-si pune ideea in aplicare. „Cand vrei sa incepi o afacere, problema cea mai mare este constientizarea lucrurilor de care ai nevoie. Lucrand aici, in acest mod, in echipa, se dezvolta o anumita intuitie si creativitate, iti vin idei noi, faci conexiuni”, spune Lucian.